Hlavní obsah

Lékaři ženě voperovali nesprávnou čočku, zastal se jí až Ústavní soud

Právo, pko

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Nepříjemné překvapení čekalo na krátkozrakou ženu, která se probudila po operaci šedého zákalu, při které jí měli lékaři pomoci i od vady zraku. Zákal sice neměla, ale její zrak byl pořád stejně špatný, omylem totiž dostala nesprávnou nitrooční čočku.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Alegorie spravedlnosti

Článek

Žena se kvůli tomu pustila s jednou z brněnských nemocnic do soudního sporu, ale justice jí odmítla přiznat nárok na odškodnění, protože se jí prý vlastně nic nestalo, viděla špatně před operací i po ní. Takový přístup ale ve středu zkritizoval Ústavní soud (ÚS), nařídil věc znovu projednat s tím, že námitka, že pacientka o nic nepřišla a nemá si co stěžovat, neobstojí.

„ÚS zastává názor, že protiprávní jednání se ve sféře zdraví může negativně projevit nejen ve zhoršení zdraví, nýbrž i tak, že u poškozeného nedojde ke zlepšení zdraví, ač se to dalo očekávat s ohledem na předpokládaný právně souladný postup,“ vysvětlil verdikt soudce zpravodaj Jan Filip.

Nezlepšení krátkozrakosti měla na svědomí jiná tabulka s biometrickým vyšetřením, která se omylem dostala do ženiny zdravotní dokumentace.

ÚS na rozdíl od předchozích verdiktů Městského a Krajského soudu v Brně upozornil, že odstraňování krátkozrakosti při operaci šedého zákalu se provádí naprosto běžně a je navíc hrazeno ze zdravotního pojištění. Nešlo tedy o žádný bonus navíc či protekční postup, na místě tedy bylo i zlepšení krátkozrakosti, jak je tomu u jiných pacientů, konstatoval soudce Filip.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám