Hlavní obsah

Lékař si vymýšlel diagnózy a svalovcům předepisoval anabolika

Právo, pko
Brno

Byznys na posedlosti vypracovanými těly a svaly si založil 74letý lékař z Olomouce. Předepisoval anabolika, ačkoli jeho klienti neměli žádné zdravotní potíže, a účtoval si částku okolo 300 Kč. Když vše prasklo, pojišťovny vyčíslily škodu na více než 320 tisíc korun. Lékař byl za podvod potrestaný podmínkou a zákazem činnosti. Nejvyšší soud ve středu odmítl jeho dovolání.

Foto: Ondřej Kořínek, Novinky

Ilustrační foto

Článek

Přičinlivý endokrinolog si tímto způsobem nelegálně přivydělával od roku 2001 do května 2006. Se svalovci se dveře v jeho ordinaci netrhly, lékař vypisoval recepty na běžně nedostupná anabolika a pojišťovnám za své „pacienty“ účtoval další úkony.

”V případě, že u některých osob by množství vykázaných léčiv mohlo vzbudit u příslušných zdravotních pojišťoven podezření, rozepisoval pro tyto osoby léčiva i na jiné své zaevidované pacienty, kteří jeho ordinaci již přestali navštěvovat,“ uvedl  mluvčí Nejvyššího soudu Petr Knötig. Léky doktor rozepisoval i na lidi, jejichž osobní údaje mu poskytli svalovci, aniž dotčení lidé měli tušení, že se na ně odebírají anabolika.

Lékař si stěžoval na vypočtenou škodu 

Lékař ve svém dovolání tvrdil, že škoda byla špatně vypočítaná a soudy by prý měly pečlivě zjistit, zda si předepsané léky pacienti skutečně vyzvedli a zda je tedy pojišťovny následně zaplatily.

„Soudy se řádně vypořádaly se všemi důkazy a vzniklá škoda byla prokázána. Výsledná škoda je součtem vyplacených peněžních částek zdravotními pojišťovnami za neoprávněně odebrané léčivo,“ vysvětlil Knötig.

„Z provedeného dokazování vyplývá, že se jednalo o konkrétní případy, ve kterých byly pojišťovny schopny doložit originál lékařského předpisu vystaveného obviněným a u kterých bylo zjištěno, že byly léky předepsány neoprávněně a pojišťovny hradily léky, na které se nevztahovaly podmínky veřejného zdravotního pojištění,“ vysvětlil Knötig, proč Nejvyšší soud lékařovo dovolání smetl se stolu.

Reklama

Výběr článků

Načítám