Hlavní obsah

Lihový démon Březina nabízel detektivovi úplatek deset miliónů přímo při výslechu

– Praha • Aktualizováno
Novinky, Ondřej Kořínek

Podnikatel Radek Březina nabídl v lednu minulého roku detektivovi ÚOOZ úplatek 10 miliónů korun přímo ve věznici při výslechu. Lihová mafie, jejímž bossem byl právě Březina, mohla stát připravit až o tři miliardy korun. Na páteční tiskové konferenci to řekli zástupci policie a státního zastupitelství.

Ředitel ÚOOZ o nabízeném úplatku Video: Česká televize ČT24

 
Článek

Březina si podle policie myslel, že vše jde vyřešit penězi. „V lednu jsme zahájili úkony trestního řízení kvůli podplácení. Naši detektivové prováděli výslech obviněného podnikatele ve vazební věznici a tento muž nabídl našemu detektivovi úplatek ve výši 10 miliónu korun za to, že bude ovlivňovat průběh trestního řízení,“ řekl na tiskové konferenci ředitel ÚOOZ Robert Šlachta.

Březina měl podle policie z věznice prostřednictvím svých právníků úkolovat příbuzné a další osoby. Ty měly ovlivňovat svědky a učit je vypovídat ve prospěch obviněného.

Svědci dostali školení 

„Dostali jsme se prakticky na vrchol lihové mafie v ČR. Skupina byla velmi dobře organizovaná a naplňovala všechny znaky organizovaného zločinu. Bez problémů lze skupinu označit za mafii. Hlava skupiny, když se dostala do vazby, činila všechny kroky k tomu, aby se vyhnula trestnímu stíhání,“ uvedl náměstek vrchního státního zastupitelství v Olomouci Pavel Komár.

Policejní akce Cela (video je bez zvuku)Video: Policie ČR

„Dalším prověřování bylo zjištěno, že hlavní podezřelý začal činit kroky, které měly směřovat k ovlivnění svědků. Využil návštěv svých advokátů a zaúkoloval svého příbuzného, který je také stíhán, k tomu, aby přichystal školení budoucích svědků a osob tak, aby vypovídaly v jeho prospěch,“ popsal dále vliv podnikatele Březiny Komár.

Foto: repro ČT

Radek Březina

Policie v rámci vyšetřování zabavila asi 2,2 miliónu litrů nelegálního lihu. Zatím vyčíslená škoda je asi 650 miliónů, ale podle výpovědi obviněných stát mohl přijít až o tři miliardy korun.

Foto: Aleš Fuksa, Právo

Policisté u domu Radka Březiny v Kostelci

Policisté nalézali postupně stovky litrů lihu

Podnikatel Březina byl v hledáčku policie již v polovině roku 2012 při akci nazvané Smog. Tehdy byl obviněn spolu s dalšími třemi lidmi kvůli nalezeným statisícům litrů nelegálního lihu ve Valašském Meziříčí, Slušovicích a v Ostravě. Rozšíření trestního stíhání se Březina dočkal v prosinci, kdy v objektu bývalé cihelny v obci Stojčín u Pelhřimova našli detektivové milión litrů lihu.

Elitní detektivové pokračovali ve vyšetřování, které v další části dostalo název Morava. V průběhu května 2013 dostali informaci o velmi sofistikovaných úkrytech lihu v podzemí, a proto si policisté přizvali na pomoc i odborníky z oboru geologie.

Při akci Morava našli policisté líh v podzemí Video: Policie ČR

S pomocí speciální techniky hasičů a celníků pak našli pod podlahami tří objektů v Háji u Duchcova, Hrobicích u Slušovic a v Ostravě-Mariánských Horách v nádržích další statisíce litrů lihu.

Vyšetřovatelé však nikoho neobvinili a snažili se získat důkazy o propojení nalezeného lihu s konkrétními majiteli. Po získání dostatku důkazů vyrazilo několik stovek policistů do terénu a v úterý pozatýkali 15 lidí, kteří již byli obviněni.

Soud ve čtvrtek poslal všech sedm obviněných, u nichž státní zástupce navrhoval vazbu, za mříže. Do vazby se dostala například Březinova žena Stanislava, jednatel Likérky Drak Pavel Čaniga, bývalý šéf společnosti Morávia-Chem Radovan Dalajka, jednatel Morávia-Chem Radek Menšík, Ivan Kovařík a další dva Březinovi spolupracovníci. U všech prý existuje obava, že by ovlivňovali svědky, u většiny z nich i hrozba útěku. Mezi stíhanými je kromě zlínského podnikatele Radka Březiny také jeho bratr Tomáš.

Lihový boss figuruje i v kauze Metyl 

Radek Březina je spojen především s kauzou Metyl, při které zemřelo na pět desítek lidí. Patří k pětici obviněných mužů, kteří dostali do Karlovarského kraje jednu z dodávek smrtící směsi metanolu, jednalo se o stovky litrů. Březina tak rovněž čelí obvinění z úmyslného trestného činu ohrožování zdraví závadnými potravinami. [celá zpráva]

Podnikatel je ve vazbě od října 2012, kdy ho dopadl ÚOOZ v nemovitosti, která patří jeho rodině. Boss lihové mafie se ukrýval zahrabaný v pilinách kotelny hotelu Lázní Kostelec u Zlína.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám