Hlavní obsah

Manželka lihového bosse Březiny a šéf Likérky Drak jsou ve vazbě

– Zlín • Aktualizováno
Právo, Aleš Fuksa

Jména prvních obviněných po úterní razii a domovních prohlídkách vyplouvají na povrch v kauze lihového magnáta Radka Březiny, který je již přes rok ve vazbě kvůli obvinění z daňového podvodu v kauze nelegálního obchodování s lihem. Do vazby po úterní razii detektivů Útvaru pro odhalování organizovaného zločinu vzal Okresní soud v Olomouci i manželku obávaného lihového bosse Stanislavu Březinovou.

Foto: Aleš Fuksa, Právo

Policisté u domu Radka Březiny v Kostelci

Článek

Kromě ní do vazby zamířili i dlouholetý jednatel hrobické firmy Morávia-Chem Radek Menšík, bývalý ředitel této firmy zaměřující se oficiálně na výrobu autokosmetiky Radovan Dalajka a další obviněný Ivan Kovařík. V průběhu odpoledne soud poslal do vazby i šéfa Likérky Drak Pavla Čanigu.

Žalobce Petr Šereda z Vrchního státního zastupitelství potvrdil, že akce Cela souvisí s daňovou trestnou činností, ale i s nezákonným ovlivňováním svědků, kteří mají svědčit v případu podnikatele Březiny. Toho čeká v jiné kauze příští týden soud v Olomouci.

Podle Šeredy jde nyní o více trestných činů. „Je to rozřazeno do dvou skupin. Jedna skupina se týká daňové trestné činnosti, druhá skupina nezákonného ovlivňování svědků, kteří měli svědčit v trestní kauze pana Březiny a spol. Trestné činy byly mimo jiné kvalifikovány jako účast na organizované zločinecké skupině, dále trestný čin krácení daní a nadržování,“ sdělil ČTK žalobce Šereda.

Nezdaněný líh v podzemních nádržích 

Soud rozhodl o vazbě obviněných kvůli možnému ovlivňování svědků. U většiny jsou i útěkové důvody, a to kvůli případným vysokým trestům. U hlavního obviněného je nejvyšší sazba až šestnáct let. „Obvinění z jednotlivých trestů nebudeme komentovat, počkáme až na páteční tiskovou konferenci,“ sdělil Právu vrchní státní zástupce Ivo Ištván. Policisté po úterním zásahu na desítkách míst Moravy obvinili 15 lidí.

BEZ KOMENTÁŘE: Policejní zátah kvůli nezdaněnému lihuVideo: Aleš Fuksa, Právo

Úterní razie souvisí s odhalením více než miliónu litrů nezdaněného lihu, který kriminalisté vloni zajistili v zabetonovaných podzemních nádržích v Ostravě, Hrobicích na Zlínsku a v Háji u Duchcova na Teplicku.

Právu se již ve středu podařilo zjistit, že mezi zadrženými je i Radek Menšík. Policisté z Útvaru odhalování organizovaného zločinu u něj provedli razii hned v úterý, stejně tak v sídle hrobické společnosti Morávia-Chem, jejímž nepsaným vlastníkem je Radek Březina. Právě v jejích prostorách již dříve kriminalisté objevili nádrže s nelegálním lihem.

Policisté zasahovali i u Březinova otce 

„S jednatelem jsem nemluvil, nevím, jestli není ve vazbě. Nemám s ním žádnou komunikaci. Podle mých kolegů vzali kriminalisté peníze a nějaké dokumenty z firemního trezoru. Víc nevím – jsem nyní v zahraničí,“ přiznal Právu ředitel Morávia-Chemu Roman Velísek.

Kromě hrobické firmy zasahovali detektivové i v kancelářích obhájců Radka Březiny, kterému začne soud kvůli půlmiliardovému daňovému úniku při prodeji lihu v příštím týdnu. Nevyhnuli se ani objektům, které vlastní rodiče Radka Březiny. Šlo nejen o rodinný dům napsaný na jeho rodiče v Kostelci u Zlína, ale i průmyslovou budovu 65 v bývalých Baťových závodech ve Zlíně, která je napsaná na Březinova otce, kde zasahovala asi desítka detektivů.

„Nevím o tom nic, nejsem příliš informovaný. Není mi jasné, co se vlastně hledalo. Nechápu, co se tím sledovalo, to ať vám vysvětlí policie. Je to ale nepříjemné našim nájemníkům,“ sdělil Právu majitel Vladimír Březina.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám