Hlavní obsah

Obávaný lihový boss Březina je namočen i do kauzy smrtícího metanolu

Právo, Aleš Fuksa

Hlava české chobotnice v nelegálním obchodování s lihem Radek Březina uvízla v síti policejního týmu Metyl. Právu tuto informaci nezávisle na sobě potvrdilo několik důvěryhodných zdrojů blízkých vyšetřování.

Foto: repro ČT

Radek Březina

Článek

Před několika dny jej sice státní zastupitelství obžalovalo jen z krácení daně při prodeji pančovaného lihu se způsobenou škodou více než půl miliardy, v současné době však kromě daňového úniku vychází napovrch mnohem závažnější obvinění.

Jméno vlivného zlínského podnikatele, jehož rodina vlastní po celé republice nemovitosti za stovky miliónů korun, figuruje ve smrtící aféře Metyl.

Tři lidé se otrávili

Radek Březina patří k pětici obviněných mužů, kteří dostali do Karlovarského kraje jednu z dodávek smrtící směsi metanolu, jednalo se o stovky litrů jedovaté směsi.

Po konzumaci s desetinásobně větším množstvím metylalkoholu, než povolují normy, došlo ke třem vážným otravám. Březina tak rovněž čelí obvinění z úmyslného trestného činu ohrožování zdraví závadnými potravinami s trestní sazbou do osmi let.

Dodávka smrtící směsi putovala od míchače Rudolfa Fiana z opavského skladu k hlavnímu distributorovi Jiřímu Vaculovi. Oba stojí společně s majitelem firmy Carlogic a opavského skladu Tomášem Křepelou nejvýše v řetězci obviněných, policie je viní z obecného ohrožení, u kterého mohou u soudu dostat až doživotí.

Od Vaculy pak z Hranic na Moravě pokračovala smrtící směs postupně přes pětici obviněných, mezi kterými je i lihový boss Březina, přes Zlín a Mikulov až na západ Čech.

Policie šetří tuto pětičlennou skupinu jako samostatnou větev, v hlavní zlínské je obviněno 31 lidí.

Foto: Policie ČR

Při domovní prohlídce kriminalisté objevili 140 kanystrů částečně naplněných smrtícím alkoholem.

Ve všech případech se očekává, že je státní zastupitelství obžaluje v nejbližších dnech či týdnech. Samotný metylový proces by měl začít do dvou měsíců.

Vyšetřování pokračuje

„V karlovarské větvi pracuje vyšetřovací tým s pěticí obviněných. Vyšetřování však ještě není skončeno a k podrobnostem se nemohu vyjadřovat,“ sdělila Právu karlovarská státní zástupkyně Květoslava Nováková.

Zároveň dodala, že spis jí policisté k obžalobě předají koncem listopadu. „Zatím jej ale u sebe nemám,“ podotkla.

Ke jménu obávaného lihového bosse Radka Březiny, který se podle svědků v minulosti neštítil v případě potřeby uchýlit k únosu, týrání a brutálnímu mučení nepohodlných kolegů a dodnes není z jeho okolí vyjasněno úmrtí dělníka v areálu ostravské Likérky Daněk, se dostali kriminalisté přes doznávající výpovědi dalších obviněných v karlovarské větvi.

Ti postupně přiznávali jména osob, od nichž dodávku smrtícího pančovaného alkoholu získali.

Březina je již od konce října 2012 ve vazbě. Po policejní razii v nemovitostech vlastněných jeho rodinou jej dopadl speciální tým Útvaru pro odhalování organizovaného zločinu. Obávaný boss lihové mafie v Česku se před policisty skrýval zahrabaný v pilinách kotelny hotelu Lázní Kostelec u Zlína.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám