Hlavní obsah

Pět policistů z Havířova bylo odsouzeno kvůli zbití opilého řidiče

Právo, Aleš Honus

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ostrava

Krajský soud v Ostravě ve čtvrtek uzavřel případ pěti policistů z Havířova odsouzených kvůli incidentu na obvodním oddělení z roku 2011. Dva policisté tehdy na chodbě stanice napadli spoutaného řidiče, který na ně byl drzý. Útok ale svedli na něj a tři jejich kolegové pak tuto verzi lživě dosvědčili. Krajský soud nyní odvolání odsouzených policistů proti podmíněným trestům zamítl.

Foto: Aleš Honus, Právo

Odsouzení policisté čekají na rozhodnutí o jejich odvolání, které bylo nakonec zamítnuto.

Článek

Policista Tomáš Jastrzembski dostal tři roky s podmíněným odkladem na tři roky a Tomáš Nalevajka, který také vůči řidiči použil fyzické násilí, dostal dva a půl roku s odkladem na tři roky. Oba mají také zákaz činnosti u policie na pět a na tři roky.

„Tři zbývající policisté, kteří pouze lhali, že řidič napadl jejich kolegu, byli za křivé obvinění a nadržování odsouzeni každý k podmíněnému trestu na jeden rok s podmínkou na dva roky,“ uvedl státní zástupce Alois Dlouhý.

Proti policistům používal vulgární výrazy. Dva policisté se rozhodli ho za to potrestat a začali ho fyzicky napadat.
státní zástupce

„Kdyby na chodbě obvodního oddělení nebyla umístěna kamera, byl by poškozený nepochybně odsouzen nejenom za ohrožení pod vlivem návykové látky, ale také za násilí proti úřední osobě, protože proti jeho verzi stály výpovědi pěti policistů,“ řekl k případu Dlouhý.

O kameře policisté věděli 

K incidentu došlo v říjnu roku 2011, kdy byl na obvodní oddělení v Havířově předveden opilý horník, který předtím se svým autem narazil do zaparkovaného vozidla.

„Horník měl v krvi 2,13 promile alkoholu a podle toho se také choval, proti policistům používal vulgární výrazy. Dva policisté se rozhodli ho za to potrestat a začali ho fyzicky napadat. Když jeden z nich upadl a zranil si loket a rameno, dozorčímu útvaru nepravdivě oznámil, že ho řidič napadl a způsobil mu zranění. Všichni čtyři ostatní policisté jako jeden muž ve svých výpovědích lhali, že toto napadení sami viděli,“ řekl státní zástupce Alois Dlouhý.

Řidič byl proto na základě výpovědi pěti policistů obviněn ze zločinu násilí proti úřední osobě, za který mu hrozil až šestiletý trest odnětí svobody. Díky kamerovému záznamu ale pravda vyšla najevo.

„Není pochyb o tom, že řidič se vůči policistům choval arogantně a slovně je napadal, ze záznamu kamer však vyplývá, že fyzický zákrok proti němu byl absolutně neadekvátní,“ řekla při odůvodnění verdiktu soudkyně Petra Hladíková.

O kameře policisté dobře věděli, ale podle státního zástupce se buď domnívali, že záznam není pořizován, nebo bude brzy smazán. Řidič si kamery všiml a ve svém výslechu na ni upozornil. Nakonec byl za řízení v opilosti odsouzen pouze k podmínce.

Reklama

Výběr článků

Načítám