Hlavní obsah

Policie řeší vepřové maso před mešitou jako přestupek, ukázala video

Novinky, Ondřej Kořínek
Brno

Policie zveřejnila kamerové záznamy pachatelů, kteří před Vánocemi naházeli před brněnskou mešitu vepřové kosti a maso. Muži zákona navíc upřesnili právní kvalifikaci jejich činu.

BEZ KOMENTÁŘE: Dvojice naházela před mešitu vepřové masoVideo: Policie ČR

 
Článek

„Věc šetříme jako přestupek proti občanskému soužití pod písmenem C (úmyslné narušení občanského soužití vyhrožováním újmy na zdraví, drobným ublížením na zdraví, nepravdivým obviněním z přestupku, schválnostmi nebo jiným hrubým jednáním – pozn. red.). Právní kvalifikace se na základě zjištěných okolností může ještě změnit,“ informoval Novinky mluvčí policie Pavel Šváb.

Z videozáznamu je patrné, že muži přijeli světlým autem, možná taxíkem, a vepřové maso a kosti přinesli v tašce před dveře mešity. Po celou dobu čekali na dvojici pachatelů v autě řidič a spolujezdec.

Urážka islámu

Případ se odehrál ve čtvrtek 19. prosince. Muslimové to zjistili ráno při příchodu do mešity. Na klice byly pověšené zbytky starého vepřového masa se špekem, na zemi se válelo asi deset vepřových kostí.

„Ten člověk nás chce urazit – musí vědět, že islám konzumaci vepřového masa přísně zakazuje. Podali jsme trestní oznámení na neznámého pachatele,“ řekl tehdy Právu předseda Islámské nadace Muneeb Hasan. Muslimové považují vepřové maso za nečisté.

Pokud by někdo poznal pachatele nebo měl svědectví důležité pro vyšetřování, nechť se obrátí na linku 158.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám