Hlavní obsah

Za střelbu na policistu z URNA hrozí útočníkovi 20 let

– Praha • Aktualizováno
Právo, Radim Vaculík

Cizinec, který v úterý ráno při akci protikorupčních detektivů postřelil zasahujícího policistu z elitního Útvaru rychlého nasazení (URNA), byl ve středu obviněn z pokusu o vraždu. Hrozí mu až 20 let vězení nebo i výjimečný trest.

Foto: Jaroslav Soukup, Novinky

Ilustrační foto

Článek

Právu to řekla mluvčí středočeské policie Štěpánka Zatloukalová. Právě tamní kriminalisté nyní okolnosti střelby v obci Herink v okrese Praha-východ vyšetřují.

„Bylo zahájeno trestní stíhání proti cizímu státnímu příslušníkovi, a to pro zločin pokusu vraždy na úřední osobě pro výkon pravomoci. Za to hrozí trest v rozmezí 15 až 20 let, nebo i výjimečný,“ přiblížila Zatloukalová.

Důvodem nejpřísnější právní kvalifikace je podle ní právě skutečnost, že obviněný střílel na zasahujícího policistu, a navíc ve chvíli, kdy muž zákona zasahoval ve službě.

Mluvčí však zatím odmítla sdělit, z jakého státu podezřelý pochází. Pouze na dotaz Práva dodala, že už na něj státní zástupce podal ve středu dopoledne návrh na uvalení vazby, o kterém musí do čtyřiadvaceti hodin rozhodnout soud.

Podezřelý je i z korupce

Dotyčný 49letý cizinec byl tedy paradoxně zadržen a následně obviněn nikoli v souvislosti s akcí protikorupčních detektivů, ale kvůli střelbě na policistu z URNA.

Vyšetřovatelé z Útvaru odhalování korupce a finanční kriminality (ÚOKFK) totiž případ zatím jen prověřují, a dokonce ani nejeli podezřelého zadržet, pouze u něj ve vile udělat domovní prohlídku.

„V této věci prověřujeme podezření z korupční trestné činnosti, ale není tam zatím ani nikdo zadržen, ani obviněn,“ řekl ve středu Právu mluvčí protikorupčního útvaru Jaroslav Ibehej.

„Měli jsme tam příkaz k domovní prohlídce a šli tam vykonávat v rámci této prohlídky úkony, nic jiného. Jenže při vstupu do objektu použil muž zbraň proti policistovi,“ doplnil Ibehej. Potvrdil tak, že podezřelý byl zatčen až kvůli tomu, že vystřelil na jednoho ze zasahujících mužů zákona z URNA.

Ibehej ale dosud neupřesnil, kvůli čemu protikorupční detektivové dotyčného cizince podezřívají z korupce.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám