Hlavní obsah

Povedený pár připravil příbuzného o 3,5 miliónu korun

Právo, koc

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Most

Mostečtí kriminalisté vypátrali zloděje, který na přelomu července a srpna vykradl rodinný dům v obci na Mostecku. Z domu tehdy odcizil finanční hotovost, šperky, zlaté mince a revolver. Poškozený odhadl škodu na 3,5 miliónu korun. Policie zahájila na sklonku minulého týdne stíhání dvou osob, které se měly krádeže dopustit.

Foto: Jaroslav Soukup, Novinky

Ilustrační foto

Článek

Tým vyšetřovatelů pracoval podle mluvčí mostecké policie Ludmily Světlákové od počátku s verzí, že krádeže se mohli dopustit příbuzní. „Do domu v době nepřítomnosti poškozeného, který žil sám, pachatel vnikl bez použití násilí, přestože dům byl vybaven elektronickým zabezpečením,“ uvedla mluvčí s tím, že zloděj odcizil věci z trezoru i z důmyslné skrýše.

Policistům se dlouho nedařilo získat přímé důkazy, které by tuto verzi potvrdily. Kriminalisté prováděli šetření v bazarech, pátrali i na internetu, kde zjišťovali, zda někdo nenabízí k prodeji zlaté mince či šperky. Prověřovali řadu osob, které se v minulosti dopouštěly obdobné majetkové kriminality.

Nakonec svoji pozornost opět zaměřili na přímé příbuzné poškozeného muže. Vyšetřovali 25letého muže a o rok mladší ženu. Prověřili jejich majetkové poměry, bankovní účty a peněžních transakce.

Revolver zakopali 

„Vyšetřováním bylo zjištěno, že podezřelý muž se v inkriminované době nacházel v obci a zrovna v době, kdy majitel byl mimo,“ přiblížila Světláková výsledek mravenčí práce.

Minulý týden provedli kriminalisté v Ústí nad Labem důslednou domovní prohlídku v místě bydliště příbuzných. Našli dvě mince a drahokam, které poškozený označil za odcizené věci.

„Přestože podezřelí svou vinu nadále popírali, policie muže zadržela. Pod tíhou důkazů nakonec oba přiznali, že mají krádež na svědomí. Využili situace, kdy poškozený nebyl doma. Jeden z nich vnikl do domu, kde otevřel trezor, ze kterého odcizil zlaté šperky, finanční hotovost, mince a revolver,“ poznamenala mluvčí.

Policie nakonec objevila balíček s částí lupu se zlatem. Byl zakopán v zemi mezi dvěma garážemi. Vedle byl zahrabán i revolver v plastovém kufříku. Některé mince byly znehodnoceny, pachatel je roztavil. Většinu peněz ale dvojice utratila. Poplatila své pohledávky a nově si zařídila domácnost.

Žena v domě nekradla, o krádeži však dobře věděla. „Vyšetřovatel mostecké policie na základě výsledků šetření obvinil ženu ze zločinu krádeže ve spolupachatelství a muže navíc z přečinu nedovoleného ozbrojování a porušování domovní svobody. Za tento čin může soud uložit trest odnětí svobody na dva až osm let,“ připomněla Světláková trestní sazbu.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám