Hlavní obsah

Policie obvinila šest lidí z daňových úniků při výrobě tabáku

Právo, ner

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Pardubice
Aktualizováno

Listový tabák po desítkách tun dovážel z Indie, Číny a Jižní Ameriky do Česka tabákový gang. Na utajené lince jej řezali a rozváželi dál po Evropě pro nelegální výrobny cigaret. Stát okrádali na daních o desítky miliónů korun. Odhalili je čeští celníci a zátah se povedl policistům Pardubického kraje.

BEZ KOMENTÁŘE: Policie zadržela pašovaný tabákVideo: Policie ČR

 
Článek

„Zásah s krycím názvem Tabáček měl celoevropský rozměr. Jasně to potvrzuje množství zabaveného tabáku, nasazení policistů a celníků, úspěšnost mezinárodní spolupráce,“ řekl v úterý na tiskové konferenci v Pardubicích Aleš Hrubý z Generálního ředitelství cel.

”Akci se podařilo utajit do poslední chvíle a zásah byl stoprocentní,“ pochvaloval si kriminalista Petr Syrovec. „Zadrželi jsme čtrnáct osob, po výsleších bylo obviněno šest z nich ze zvlášť závažného zločinu krácení daně. Hrozí jim pět až deset let odnětí svobody,“ řekl vyšetřovatel pardubického policejního ředitelství Ondřej Starý.

Podle něj měl gang dva vůdce, kteří řídili dovoz tabáku, jeho zpracování a pašování do dalších zemí, aniž by zásilky prošly celním skladem, především na Slovensko, do Polska, Německa, ale i Nizozemí.

Foto: Policie ČR

Zabavené peníze

Škoda až 70 miliónů 

Tabák byl zpracováván v areálu průmyslových firem v obci Řídký u Litomyšle. Tabákové listy se tam na lince zpracovávaly na řezaný tabák a gang je potají vyvážel v krabicích v ohromném množství nejméně rok.

Podle Petra Syrovce prohlídky ve třiceti objektech potvrdily, že daňový únik na spotřební dani z tabáku je prokazatelně nejméně 70 miliónů korun, ale všechny prohlídky ještě nebyly uzavřeny, takže celková částka, o kterou gang stát obral na daních, mohla přesáhnout sto miliónů.

Šest obviněných mužů ve věku od čtyřiceti do padesáti let je ze všech koutů České republiky. Jejich zisky zřejmě nebyly malé, protože při prohlídkách jim byly zabaveny peníze v korunách a eurech v celkové hodnotě asi deset miliónů korun, obstavena tučná konta a zajištěny další cennosti včetně luxusních aut.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám