Hlavní obsah

Řidiče, který při kontrole srazil policistu, obvinili z pokusu o vraždu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Jihlava

Kriminalisté na Vysočině obvinili čtyřiatřicetiletého muže z Pelhřimovska z pokusu o vraždu policisty. Muži, jenž úmyslně srazil autem policistu při silniční kontrole a způsobil mu těžká zranění, hrozí trest odnětí svobody na 15 až 20 let nebo výjimečný trest. Novinářům to v pondělí řekl kriminalista Pavel Kubiš.

Foto: Pavel Karban, Právo

Ilustrační foto

Článek

Policista zastavil auto při běžné silniční kontrole 16. srpna večer. "Orientační dechová zkouška na alkohol byla pozitivní, policista chtěl opakovat zkoušku přístrojem. Stál u otevřených dveří, muž se náhle rozjel a policistu úmyslně srazil. Ten utrpěl těžká poranění hrudníku a břišní dutiny," uvedl Kubiš. Muž z místa činu odjel, ale brzy se jej podařilo dopadnout.

Původně byl stíhán kvůli násilí vůči úřední osobě spáchané útokem se zbraní se způsobením zdravotní újmy. "Po zpracování znaleckých posudků z oborů soudního lékařství a silniční dopravy byl čin překvalifikován na pokus o vraždu. Z vyšetřování vyplývá, že útok směřoval k tomu, aby byl policista usmrcen," řekl Kubiš.

Koncem října byla na obviněného muže uvalena vazba. Čin spáchal v době, kdy měl soudní zákaz řízení motorových vozidel. V minulosti jej už dvakrát soudy potrestaly kvůli majetkové trestné činnosti a ohrožení pod vlivem návykové látky.

Sražený policista je stále v pracovní neschopnosti, podle kriminalistů je možné, že bude mít trvalé zdravotní následky. Podle náměstka krajského policejního ředitele Pavla Peňáze je to první pokus o vraždu policisty od začátku roku 2010, kdy začalo fungovat samostatné Krajské ředitelství Policie ČR Kraje Vysočina.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám