Hlavní obsah

Horská služba hledala u Boubína rodinu se třemi malými dětmi

Právo, Vladimír Vácha

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Promoklému a v mlze dezorientovanému manželskému páru se třemi malými dětmi pomáhali v neděli večer šumavští záchranáři. Rodina si vyrazila s miminkem v kočárku a dvěma osmiletými chlapci na výlet u Boubínského pralesa nevzala v úvahu změnu letního času na středoevropský a možná i trochu podcenila střídavé změny počasí v těchto dnech na Šumavě.

Foto: Jaroslav Soukup, Novinky

Článek

„Nebyli pro túru v tomto počasí vybaveni, promokli, protože odpoledne pršelo a ještě ke všemu je zaskočila tma,“ popsal Právu situaci ztracené rodiny zasahující člen Horské služby Šumava Ondřej Zeman. Turisté měli ztíženou orientaci také vlivem mlhy, která pokrývá šumavské kopce od vyšší nadmořské výšky.

„Naštěstí měli u sebe nabitý mobilní telefon a pamatovali si krizové číslo Horské služby 1210. Výzvu z našeho dispečinku jsme dostali na stanici HS Kubova Huť krátce po čtvrt na šest. Dobré bylo, že jejich telefon měl GPS a tak nám mohli říci souřadnice. Proto jsme ani nesvolali pátrací akci a hned pro ně na udané místo vyrazili,“ glosoval průběh rychlé záchranné akce Zeman.

I když záchranáři věděli, kde rodina je, museli část urazit ve tmě a nepřehledném terénu Boubína pěšky. Jakmile turisty našli, děti zabalili do termofólie a dopravili je co nejrychleji do penzionu v Kubově Huti.

„Bohužel návštěvníci Šumavy naprosto podceňují místní podmínky. Na výlety vyrážejí v podstatě bez vybavení, špatně oblečeni a nedostatečně plánují trasy s ohledem na počasí a dobu, kdy se stmívá. Jen během neděle jsme pomáhali zraněným a ztraceným lidem třináctkrát,“ podotkl náčelník Horské služby Šumava Michal Janďura.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám