Hlavní obsah

Lupič, který si z banky odnesl půl miliónu, si definitivně odsedí 8,5 roku

Právo, Miloslav Hradil

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Olomouc

Jednačtyřicetiletý slovenský občan Vladimír Talapka, který loni s atrapou bomby v kufříku přinutil ředitelku pobočky banky v Ostravě, aby mu vydala 580 tisíc korun, si definitivně odpyká ve vězení 8,5 roku. Vrchní soud v Olomouci mu v úterý potvrdil trest, který mu v červnu uložil Krajský soud v Ostravě.

Foto: Aleš Honus, Právo

Slovák Vladimír Talapka u ostravského soudu.

Článek

„Odvolání obžalovaného bylo zamítnuto. Krajský soud přesně vyhodnotil důkazy a byla také prokázána vina obžalovaného,“ řekl Právu mluvčí vrchního soudu Petr Angyalossy.

Talapka ve svém odvolání mj. namítal, že dokazování nebylo provedeno v dostatečném rozsahu a krajský soud podle něj neprovedl jím navrhované důkazy, které by přitom přispěly k řádnému objasnění věci. Svědecké výpovědi pracovníků banky byly podle něj rozporuplné a nebyly správné ani závěry znaleckého posudku. Hájil se také tím, že pokud by byl souzen ve svém domovském státě, hrozil by mu menší trest.

Na Slovensku odsouzen za vraždu

„Snažil se vytrhávat jednotlivosti a konstruovat jiné závěry. Krajský soud však případ hodnotil správně v logických souvislostech,“ poznamenal mluvčí. Dodal přitom, že vrchní soud by si dokázal představit i vyšší trest, a to vzhledem k bohaté trestní minulosti Talapky. V Česku zatím sice souzen nebyl, ale v roce 1996 byl odsouzen na Slovensku za vraždu a trest také vykonal. Na Slovensku i v Německu se soudy zabývaly také jeho majetkovou trestnou činností, podvody a krádežemi.

„Vzhledem k tomu, že nebyl souzen zatím u nás, nelze sice k jeho trestní minulosti přihlížet jako k přitěžující okolnosti, ale mohlo to být vzato v úvahu při hodnocení jeho osobnosti. Vyšší trest mu však uložen být nemohl, protože státní zástupce se proti verdiktu krajského soudu neodvolal,“ dodal Angyalossy. Talapkovi původně hrozilo až 12 let vězení.

Banku muž přepadl loni v březnu. Nejprve si domluvil s ředitelkou schůzku v její kanceláři, aby mohli projednat jeho žádosti o bankovní služby. Muž přitom na stůl položil příruční kufřík a ředitelce sdělil, že je v něm bomba. Hrozil přitom, že pokud mu nebude do pěti minut vydána částka 580 000 korun, provede aktivaci nálože pomocí mobilního telefonu. Žena mu požadovanou částku vydala. Talapka poté z banky i s penězi uprchl. Následně pyrotechnik zjistil, že v kufříku je atrapa výbušného systému.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám