Hlavní obsah

Nenapravitelný psychopat. Za brutální vraždu mladého páru v pražské Krči padlo doživotí

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Městský soud v Praze ve středu nepravomocně udělil doživotní trest vězení šestadvacetiletému Zbyňku Prokopovi za lednovou brutální vraždu mladého páru v pražské Krči. Podle rozsudku muž zabíjel kvůli nepořádku v bytě. Znalci ho označili jako těžko zařaditelného zpět do společnosti. Proti verdiktu je možné podat odvolání k vrchnímu soudu.

Foto: Petr Horník, Právo

Zbyněk Prokop v soudní síni před vynesením rozsudku

Článek

Státní zástupkyně se vzdala práva na odvolání, Prokop si nechal lhůtu na rozmyšlenou.

Prokop se podle soudu vedle dvojnásobné vraždy dopustil i dalších trestných činů, a to krádeže, neoprávněného opatření, padělání a pozměnění platebního prostředku a neoprávněného přístupu k počítačovému systému a nosiči informací. Pozůstalým má zaplatit odškodné v celkové výši téměř 4,8 miliónu korun.

„Přes svou letitou praxi jsem takto brutální trestný čin ještě neprojednávala,“ poznamenala při odůvodnění rozsudku předsedkyně senátu Eva Brázdilová.

Uložit jiný než doživotní trest podle ní nepřicházelo v úvahu. Z výpovědí znalkyň totiž vyplynulo, že pro možnost úspěšné Prokopovy nápravy a opětovného začlenění do společnosti nesvědčí vlastně vůbec nic. Soudkyně ve čtvrtek vedle toho zmínila i důvod prevence.

„Společnost musí dát najevo, že takto brutální trestné činy v ní nejsou tolerovány, a že proti nim je třeba zakročit skutečně razantním způsobem, aby bylo dáno na zřetel, že takováto trestná činnost případným pachatelům procházet nemůže a že společnost proti nim bude naprosto rezolutně postupovat,“ prohlásila.

Muž, kterého znalkyně označila za disociálního psychopata, se k činu před soudem přiznal. Vše prý začalo hádkou kvůli nepořádku v bytě. [celá zpráva]

Úterní líčení bylo silně emotivní. Mladík svou promluvu často přerušoval pláčem, zejména když popisoval vraždu dívky. Bodné rány na těle obětí prý překrýval látkou, protože se na to nemohl dívat. „Byl to hrozný pohled,“ řekl mimo jiné.

Musela se dívat na smrt svého partnera

K tragické události došlo podle spisu 3. ledna odpoledne v jednom z bytů v Murgašově ulici v Praze 4. Prokop se zde podle obžaloby se svým 19letým spolubydlícím nejprve pohádal a následně jej bodl do břicha, čímž mu mimo jiné přeťal kyčelní tepnu. V jiném pokoji podle spisu spoutal stejně starou přítelkyni zraněného elektrickými kabely a dal jí roubík. Pak k ní přitáhl jejího partnera.

„Za pomoci elektrických kabelů jej svázal na rukou a na nohou, lepicí páskou mu zalepil ústa, okolo krku mu utáhl blíže nezjištěné škrtidlo, kterým se jej pokusil uškrtit, následně mu blíže nezjištěným předmětem, pravděpodobně kuchyňským nožem, způsobil dva povrchní šikmé nářezy na pravé straně krku,“ uvedla státní zástupkyně.

Poté, co muž zemřel, jej měl Prokop opakovaně bodat a řezat na boku, aby se ujistil, že je skutečně mrtev.

Hrůznou podívanou podle žalobkyně sledovala spoutaná žena. Tu podle spisu připravil o život tak, že jí kolem krku stáhl elektrický kabel, vedle toho ji i bodl a opakovaně řízl. Ještě předtím podle obžaloby poslal SMS další nájemnici bytu s dotazem, kdy přijde.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám