Hlavní obsah

Padělatelé vymýšleli neexistující obrazy, teď jim hrozí až osm let vězení

Právo, Ludmila Žlábková

S vidinou umění jako cesty ke zbohatnutí se pustili do podnikání dva muži z Prahy (56 a 52 let). Jejich aktivity se však od počátku pohybovaly za hranou zákona. V pondělí je královéhradečtí kriminalisté obvinili ze zločinu padělání a napodobení díla výtvarného umění a z pokračujícího zločinu podvodu.

Foto: Policie ČR

Během domovní prohlídky bylo u padělatelů zajištěno přes sto obrazů.

Článek

„Starší z mužů nejméně tři roky vymýšlel kolekce napodobenin výtvarných děl k prodeji, obstarával vzory k jejich vyhotovení, sám se na jejich tvorbě podílel, zejména v oblasti grafických prací a signatur, a v konečné fázi zprostředkovával odbyt těchto padělků. Mladší z mužů vyhotovoval napodobeniny děl význačných českých malířů 20. století a také vymýšlel nové obrazy ve stylu tvorby těchto malířů, které však skuteční malíři nikdy nevytvořili,“ popsala praktiky obou nepoctivců mluvčí krajské policie v Hradci Králové Iva Kormošová.

Foto: Policie ČR

Během domovní prohlídky bylo u padělatelů zajištěno přes sto obrazů.

V pondělí proběhla u těchto dvou mužů domovní prohlídka, při které kriminalisté zajistili více než 100 obrazů.

V trezoru našli zbraň

„Obrazy budou v následujících dnech zaslány ke znaleckému zkoumání, zda se jedná o falzifikáty,“ pokračovala mluvčí. U staršího z mužů navíc kriminalisté našli ve vestavěném trezoru revolver, pistoli a téměř 200 ks střeliva. Z evidence zjistili, že muž není držitelem zbrojního průkazu a zbraně drží nelegálně. „V nejbližších dnech budou kriminalisté rozšiřovat obvinění na nedovolené ozbrojování a zbraně zašlou na expertizu, zda nebyly použity ke spáchání trestného činu,“ dodala mluvčí.

Foto: Policie ČR

Zbraň zajištěná u jednoho ze zadržených mužů

Oba muži byli hlavními aktéry organizované skupiny, kterou se kriminalistům podařilo rozbít již v červnu letošního roku. Tehdy zadrželi 37letou ženu z Ostravska, později obviněnou ze zločinu podvodu, a 33letého muže a 49letou ženu z Brna. Ti byli obviněni z účastenství na zločinu podvodu. Této organizované skupině se podařilo prodat 56 obrazů za více než milión korun. Dalších 56 obrazů v hodnotě převyšující 1,2 miliónu korun se prodat pokusili.

Na oba obviněné muže podal vyšetřovatel k rukám státního zástupce podnět na uvalení vazby a v dnešních dopoledních hodinách o ní bude rozhodovat Okresní soud v Náchodě. V případě prokázání viny hrozí oběma obviněným až osm let za mřížemi.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám