Hlavní obsah

Mladík udusil babičku peřinou, kvůli penězům to prý nebylo

Právo, Aleš Honus

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Z loupežné vraždy, kterou spáchal na své babičce v Sedlnicích na Novojičínsku, se od pondělka před Krajským soudem v Ostravě zodpovídá sedmadvacetiletý Lukáš Podzemný. Podle obžaloby svou babičku udusil peřinou poté, co mu odmítla půjčit peníze. Mladík vraždu přiznává, odmítá ale, že by ji spáchal kvůli snaze zmocnit se financí.

Mladík, který zabil svou babičku, stanul před soudemVideo: Aleš Honus, Právo

 
Článek

Případ se odehrál loni 19. prosince. Podle obžaloby mladíkovi hrozilo vystěhování z bytu kvůli dluhu. „Žil asociálním způsobem života a potřeboval peníze. Babičku přišel navštívit kvůli úmyslu zapůjčit si peníze. Když to odmítla, došlo mezi nimi ke konfliktu,“ uvedla státní zástupkyně Brigita Bilíková.

Foto: Aleš Honus, Právo

Obžalovaný Lukáš Podzemný přiznává, že babičku zavraždil. Podle jeho verze to ale nebylo kvůli penězům.

Pomocí peřiny babičce zamezil dýchání po dobu minimálně pěti až osmi minut. Poté prohledal skříně v ložnici a našel obálku s částkou 12 tisíc korun, kterou si přisvojil. Na druhý den se do domu babičky vrátil a ve snaze zakrýt stopy fingoval vloupání - rozházel věci, rozbil jedno z oken a polil podlahu vodou. Pak vběhl do vedlejšího domu k příbuzným, kterým řekl, že našel babičku mrtvou.

Kdyby opravdu chtěl, mohl z něho být inženýr.
Obhájkyně Jana Barvíková

„Spolu s nimi se vrátil zpět na místo, úmyslně obešel dům a také vstoupil do bytu, čímž inscenoval přítomnost svých případných stop,“ dodala Bilíková.

Nekonfliktní typ

Mladík se u soudu přiznal. „To, co jsem spáchal, je neomluvitelné a je nezbytně nutné mne za to potrestat. Svého činu lituji,“ řekl. Popřel ale loupežné úmysly.

„Jsem vinen z vraždy, není ale pravda, že jsem byl motivován finančně,“ dodal s tím, že se s babičkou prostě pohádal a vybuchl v něm nahromaděný vztek.

Foto: Aleš Honus, Právo

Obžalovaný Lukáš Podzemný přiznává, že babičku zavraždil. Podle jeho verze to ale nebylo kvůli penězům.

Jeho obhájkyně Jana Barvíková tvrdí, že obžalovaného všichni jeho kamarádi popisují jako nekonfliktního člověka. „Babička mu neustále vyčítala jeho způsob života, že nepracuje a nestuduje. Bylo to jako na kolovrátku. Prostě se to v něm nahromadilo. Přitom to byl kluk, který maturoval se skoro samými jedničkami. Kdyby opravdu chtěl, mohl z něho být inženýr,“ dodala obhájkyně.

Hlavní líčení bude v následujících dnech pokračovat výslechy svědků a soudních znalců. Rozsudek by mohl být vyhlášen do konce tohoto týdne.

Reklama

Výběr článků

Načítám