Hlavní obsah

Útoky sekyrkou byly pokus o vraždu, řekl soud a potrestal muže 13 lety vězení

– Hradec Králové
Právo, Ludmila Žlábková

Ze msty a vzteku zranil loni v říjnu v Chotěboři na Havlíčkobrodsku devětadvacetiletý Dinh Ngoc Nguyen čtyři hosty baru Ulita. Krajský soud v Hradci Králové v pátek tohoto vietnamského kuchaře uznal vinným z pokusu o vraždu a odsoudil ho ke 13 letům vězení a následnému vyhoštění z České republiky.

Foto: Ludmila Žlábková, Právo

Vietnamec Dinh Ngoc Nguyen řádil v baru se sekyrkou.

Článek

Rozsudek není pravomocný, neboť jak obžalovaný, tak státní zástupce si ponechali lhůtu k odvolání.

Soudní znalci popsali Nguyena jako agresivní, vztahovačnou a impulzivní osobnost. Že je vinen, připustil už ve středu při zahájení hlavního líčení, odmítl však, že by se do baru vracel s úmyslem někoho zabít. „Jen jsem máchal sekyrkou okolo sebe,“ řekl u soudu.

Obžalovaný Nguyen pracoval jako kuchař. Loni 6. října celý den vařil na vietnamské svatbě a popíjel alkohol. Večer šel s přáteli do baru Ulita, kde se podle svědků nechoval vhodně, takže byl před půlnocí vyveden. To v něm vyvolalo nečekanou reakci. Odešel na své pracoviště do restaurace, kde se ozbrojil nožem, sekerou a elektrickým paralyzérem a vrátil se pomstít těm, kteří se na jeho vykázání podíleli. Postupně zranil čtyři lidi. Dva přinesenou kilovou sekyrkou, další dva nožem.

Muži hrozil trest v rozmezí 12 až 20 let odnětí svobody. Podle předsedy senátu Petra Mráky však nebyly následky jeho řádění natolik závažné. Proto senát uložil trest na spodní hranici zákonné sazby. Vietnamec má současně zaplatit jako odškodnění postiženým a zdravotním pojišťovnám více než 162 tisíce korun.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám