Hlavní obsah

Sledování Nečasové žádné „stíny“ nepotvrdilo, vypověděli svědci

Právo, Jakub Troníček

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Sledování manželky bývalého premiéra Petra Nečase (ODS) Radky, které si objednala jeho přítelkyně Jana Nagyová, neprokázalo jakékoli hrozící nebezpečí. Vyplývá to z výslechů utajených svědků, kteří se coby vojenští zpravodajci na sledování přímo podíleli.

Foto: Petr Horník, Právo

Radka Nečasová

Článek

Právu to potvrdil advokát obviněného šéfa vojenské tajné služby Milana Kovandy Jiří Matzner s tím, že výslechy proběhly tento týden.

„V podstatě korespondovaly s výslechem mého klienta, že smyslem té akce bylo tzv. kontrasledování, tedy ověřování, zda té sledované osobě nehrozí žádné nebezpečí a zda ji někdo nesleduje,“ řekl Matzner.

Sledování manželky premiéra podle něj trvalo zhruba dva týdny a ukončeno bylo se závěrem, že žádné nebezpečí v jejím okolí zjištěno nebylo. Agenti vojenské tajné služby sledovali Radku Nečasovou pouze na veřejných prostranstvích. „Rozhodně nešlo o sledování doma nebo za pomoci různých technických prostředků. Sledování bylo to jen v otevřeném prostoru, buď pěšky, nebo autem,“ přiblížil Matzner.

Kolik lidí se na akci podílelo, zůstalo podle něj v režimu utajení, stejně jako další podrobnosti celé akce. Žádná zmínka o možné přítomnosti jehovistů v okolí manželky premiéra, o níž jako o důvodu sledování mluvil již dříve advokát Nagyové Eduard Bruna, podle Matznera při aktuálních výsleších samotných zpravodajců nepadla.

Reklama

Výběr článků

Načítám