Hlavní obsah

Šéfovi brněnských strážníků hrozí až pět let vězení

Právo, pko
Brno

Změna uniformy ředitele městské policie za vězeňský mundůr. To hrozí současnému šéfovi brněnských strážníků Jaroslavu Přikrylovi za to, že podle vyšetřovatelů neoprávněně nakládal s informacemi a osobními údaji z databáze městské policie. Hrozí mu až pět let vězení, jak Právu potvrdil mluvčí brněnského městského státního zastupitelství Jan Petrásek.

Foto: MP Brno

Jaroslav Přikryl

Článek

Jaroslav Přikryl se měl přitom činu dopustit paradoxně při své obhajobě v druhé závažnější věci, ve které je stíhán kvůli nezákonnému postupu při vyřizování dopravních přestupků.

„K soudu zaslal listiny obsahující osobní údaje osob, vůči kterým v minulosti Městská policie Brno vykonávala svoji pravomoc při prošetřování přestupků v dopravě. Tyto údaje získal neoprávněnou lustrací informačního systému Městské policie Brno a učinil tak nikoli v rámci zákonem stanovených práv a povinností obecní policie, ale pouze za účelem své obhajoby v jiném trestním řízení, tedy v soukromé věci,“ vysvětlil Petrásek.

Případ, jenž žalobce poslal k soudu ve zkráceném řízení, které se používá při jasné důkazní situaci, souvisí se stíháním, kde šéfa strážníků vyšetřovatelé podezírají z toho, že svým známým pomáhal při řešení přestupků. Ti místo pokuty měli vyváznout jen s domluvou.

Přikryl v minulosti šéfoval brněnské republikové policii. Byl převelen do Hodonína poté, co vyšlo najevo, že jeho podřízení fingovali statistiky, aby dosáhli lepších výsledků.

Šéfem strážníků jihomoravské metropole se stal na jaře 2011. Ve své funkci stále zůstává. Brněnský primátor Roman Onderka (ČSSD) ho v ní ponechal a podle svých slov čeká, až bude případně vynesen pravomocný rozsudek.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám