Hlavní obsah

Šílenci sjížděli Vltavu na raftu, dva mrtví

• Aktualizováno
Právo, ch, rav

Dva muži utonuli v pátek těsně po poledni poté, co se s nimi převrhl raft pod jezem u Herbertova na rozvodněné Vltavě. V lodi jich bylo pět, tři se podařilo vytáhnout na břeh. Právu to řekl mluvčí Hasičského záchranného sboru Jihočeského kraje plukovník Martin Novotný.

Foto: ZZS Jihočeského kraje

S vodáky se převrhl raft pod jezem u Herbertova

Článek

Pětice mladíků, která rozvodněnou Vltavu sjížděla, byla pod vlivem alkoholu.

„Při zásahu se jeden z posádky raftu záchranářům vysmekl a ti za ním vyrazili s lodí. K zásahu byl připraven i vrtulník. Bohužel se muže zachránit nepodařilo a v rozvodněné Vltavě utonul,“ konstatoval krajský policejní mluvčí Milan Bajcura.

Foto: David Veis, ČTK

Záchranáři při zásahu ve Herbertově

Dodal, že u vodáků šlo o naprosto nepochopitelné riziko, jemuž se vystavili. „Na řece jsem viděl i další dvě lodě. Bohužel nemůžeme vodáky zastavit, ale pokud vystoupí na břeh, pouze jim od plic vynadat, že riskují nejen vlastní životy, ale i životy záchranářů, kteří pro ně v případě nehody musí do vody vyrazit,“ zdůraznil policejní mluvčí.

Foto: David Ryneš, Mapy.cz

Herbertov

Podle informací Práva byl na stejném úseku u Herbertova spatřen další vodák jedoucí na kajaku směrem na Český Krumlov. Tam na něj v současnosti čekají policisté, aby ho z řeky vykázali.

O trestný čin nejde

Přestože pětice mladíků výrazně hazardovala se svými životy, přičemž dva z nich tragédii nepřežili, opilí vodáci podle mluvčí policejního prezidia Pavly Kopecké žádné trestné jednání nespáchali.

„Trestněprávní rovina tam není žádná, takže se žádného trestného činu nedopouštějí. Musíme ale ten případ nejprve došetřit. Dalo by se v krajním případě uvažovat o ublížení na zdraví, ale to by muselo být prokázáno, že někdo někoho do řeky úmyslně shodil,“ řekla Právu Kopecká, která věc podle svých slov konzultovala s náměstkem policejního prezidenta pro službu kriminální policie a vyšetřování Václavem Kučerou.

Foto: David Veis, ČTK

Záchranáři bojují o životy vodákůu jezu Herbertov na Vltavě.

„Maximálně lze ty vodáky postihnout za přestupek neuposlechnutí výzvy, že i přes zákaz vypluli na rozvodněnou řeku. I zde by se ale muselo jasně prokázat, že policisté vodáky před nasednutím do lodi vyzvali a upozornili, aby na řeku nevjížděli,“ podotkla Kopecká.

Doplnila, že v případě následného správního řízení by pak pachateli zmíněného přestupku hrozila pokuta v řádech tisíců korun, průměrně se prý pohybuje kolem dvou až tří tisíc. „Za dva zmařené lidské životy je to ale směšná částka,“ konstatovala mluvčí.

Zadržet je nelze, leda odvézt na záchytku

Policisté podle ní mohou podobné riskující hazardéry varovat před sjezdem řeky, ale zadržet je v případě neuposlechnutí nikoli.

Foto: David Veis, ČTK

Zásah na jezu Herbertov

„Pokud pak sednou do lodi o sto metrů dál, nic s tím neuděláme. My právní titul, abychom jim vysloveně zakázali tam jít, nemáme. Nemůžeme je zadržet nebo jim zabavit loď. Je to odpovědnost každého člověka,“ uvedla Kopecká.

Nabízí se podle ní jedině možnost, že by dotyční vodáci byli natolik opilí, aby je policie mohla odvést na záchytnou stanici. „Pokud však nejsou opilí tak, že jen leží anebo dělají nějaký veřejný nepořádek, tak to ale půjde těžko,“ dodala mluvčí.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám