Hlavní obsah

Někteří policisté se bojí, že evidence odradí informátory

Právo, apb

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Kriminalisté nejsou nadšeni záměrem policejního prezídia zavést ústřední evidenci policejních informátorů. Tvrdí, že to tajné spolupracovníky odradí. Dvacet a více let sloužící policisté uvedli, že centrální evidence je návratem před listopad 1989.

Článek

Informaci o chystané evidenci přinesla pondělní Mf Dnes. "Záměr jsme připomínkovali na přelomu loňského a letošního roku. Varovali jsme policejní prezídium, že zavedení centrální evidence policejních agentů bude znamenat až stoprocentní úbytek informátorů," řekl Právu nejmenovaný zkušený pražský kriminalista. Uvedl ale, že před listopadem 1989 centrální evidence tajných spolupracovníků kriminálky existovala.

"Budovala se podle stejných principů jako agentura tajných spolupracovníků bývalé Státní bezpečnosti. Zveřejnění seznamů spolupracovníků StB podlomilo důvěru ve schopnost agenty utajit. Přitom mnohdy riskují život," poznamenal kriminalista. Na dotaz, zda někdy došlo k úniku informací z centrální evidence policie (bývalé Veřejné bezpečnosti, pozn. red.), však odpověděl, že si takový případ nepamatuje: "Ovšem po listopadu 1989 mnozí z policie odešli i se seznamy agentů do soukromé sféry. To taky způsobilo krizi důvěry."

Jiný kriminalista z Brna za hlavní vadu záměru označil starou zkušenost: "Nikdy jsem své nejlepší informátory nenechal zaevidovat kvůli jejich ochraně a taky z osobních důvodů. Prostě jsem je nechtěl komukoli přenechat. Získat kvalitního informátora je totiž problém," vysvětlil. Upozornil, že vztahy s informátory jsou vždy osobní povahy. "Myslím si, že nejsou převeditelné na více policistů," dodal.

Komorous nemá obavy

Ředitel Národní protidrogové centrály (NPC) Jiří Komorous obavy kriminalistů označil za legitimní. "Naprosto je chápu. Problém má však i druhou stranu mince. Tou je míra efektivity využití informátorů. Získávají se velmi těžce. Přitom není žádný přehled, kdo z informátorů a v jakém prostředí pracuje," řekl Komorous. Za nedostatek označil, že si každý policista žárlivě střeží svého informátora, takže se stává, že do prostředí, ve kterém už informátoři jsou, musí jiné policejní služby zbytečně znovu pronikat.

"Je to nákladné, náročné na čas a neefektivní. Může to vést i ke kolizi informátorů, policistů, různých policejních služeb," míní šéf NPC. "Osobně se centrální evidence neobávám," zdůraznil Komorous s tím, že svůj názor opírá o zahraniční zkušenosti zemí, kde jsou informátoři úspěšně využíváni různými službami k plnění různých úkolů.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám