Hlavní obsah

Houbaře zabil podťatý strom, soud za to potrestal dřevorubce

Právo, Patrik Biskup

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Klatovský soud vyslal varovný signál lesním dělníkům, kteří si při kácení stromů s bezpečnostními předpisy příliš hlavu nelámou. Roční podmínkou potrestal dřevorubce, který při práci podcenil riziko pohybu dalších lidí a strom, který porazil, zabil procházejícího houbaře.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

Nehoda se stala v polovině loňského září v lese poblíž Tedražic. Třiatřicetiletý lesní dělník tam kácel vzrostlé smrky, přičemž jeden z nich padl přímo na třiaosmdesátiletého muže, který šel náhodou kolem.

Zpod kmene sedmadvacet metrů vysokého stromu museli seniora vyprostit hasiči. „Už jsme mu nedokázali pomoci. Měl devastující poranění hlavy a hrudníku. Zemřel na místě,“ konstatovala Lenka Ptáčková z krajské záchranné služby.

Podle žalobkyně se dřevorubec dopustil trestného činu usmrcení z nedbalosti. „Dostatečně nezajistil místo těžby. Měl jej ohraničit například páskou nebo pověřit dalšího člověka, který by dával pozor, jestli někdo nejde,“ uvedla šéfka klatovského státního zastupitelství Jiřina Vítovcová.

Obžalovaný podá odpor

Soudce v případu rozhodl bez projednání obžaloby v hlavním líčení. Vydal trestní příkaz, což je přípustné pouze u trestných činů, za něž lze uložit trest odnětí svobody nepřevyšující 5 let. Tento postup rozhodování od stolu volí soudce, pouze pokud jej důkazy v trestním spise jednoznačně přesvědčí o vině obžalovaného.

Ten si proti tomu může podat opravný prostředek, takzvaný odpor a soud musí nařídit klasické hlavní líčení. A podle advokáta Rostislava Netrvala se obžalovaný muž bránit bude.

„Minimálně tam vidíme spoluzavinění poškozeného. Šel přímo proti kácejícímu dřevaři i přesto, že ho viděl řezat strom, slyšel motorovou pilu a nedbal ani varovného křiku, kterým se ho snažil upozornit na hrozící nebezpečí,“ sdělil Netrval.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám