Hlavní obsah

Policie nasadila proti zlodějům špičkově vybaveného „Velkého bratra“

Právo, Miroslav Homola

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Brno

Ani věhlasní filmoví špióni by se nemuseli stydět za techniku, kterou v těchto dnech nasadila jihomoravská policie na ochranu kupujících, kteří se mohou v předvánočním shonu stát snadným cílem zlodějů. Špičkové sledovací zařízení spolu se záznamovým systémem je nejdůležitějším vybavením speciálního vozu, jediného v kraji, který od čtvrtka hlídá jedno z velkých nákupních center v Brně.

Speciální policejní vůz sleduje vše okolo sebeVideo: Miroslav Homola, Právo

 
Článek

„Velký bratr“ v hodnotě více než pět miliónů korun je v provozu necelý rok a běžně slouží při speciálních akcích, mezi které patří například sledování možného protizákonného jednání při srazech extrémistických skupin nebo sportovních akcích, kde se dají očekávat výtržnosti.

„Naší snahou je, aby byla tato technika využívána co nejvíce. Také proto jsme ji poskytli v tento předvánoční čas do míst, kde se dá předpokládat vyšší nápor kapesních krádeží, vykradačů vozidel a podobně,“ uvedl mluvčí policie Pavel Šváb.

Foto: Miroslav Homola, Právo

Pracoviště obsluhy monitorovacího vozu

„Obsluhu technického zařízení tvoří dva lidé. Vůz disponuje několika kamerami na teleskopických stožárech a k dispozici jsou další mobilní, které v případě potřeby rozmísťujeme tak, abychom pokryli celý prostor. Zde máme pod dozorem bez problémů celé rozlehlé parkoviště," vysvětlil jeden z policistů Jiří Loukota.

"Činnost obsluhy a práci kamery doplňují civilní policejní hlídky, které se po parkovišti pohybují a se kterými jsme v neustálém kontaktu,“ dodal policista.

Foto: Miroslav Homola, Právo

Policejní monitorovací vůz v těchto dnech dohlíží na bezpečnost kupujících před nákupním centrem na okraji Brna

Vůz bez policejního označení budí pozornost a policie ho v tomto případě používá i jako nástroj prevence. Vozidlo, které je energeticky zcela soběstačné, přišlo na více než tři milióny korun. Vlastní technické vybavení za víc jak dva milióny bylo hrazeno z programu příhraniční česko-slovenské spolupráce.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám