Hlavní obsah

Důchodce znásilňoval školačky, dostal dva roky

Právo, René Chvalina

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Hradec Králové

Čtyřiasedmdesátiletého důchodce Josefa R. z Náchoda poslal ve středu královehradecký krajský soud za znásilnění nezletilých dívek na dva roky nepodmíněně do věznice s dozorem. Obžalovanému přitom hrozilo až dvanáct let za mřížemi. Navíc mu bylo uloženo ochranné sexuologické léčení v ambulantní formě.

Foto: René Chvalina, Právo

Josef R. před soudem obvinění ze znásilnění odmítl.

Článek

Soud ho uznal vinným z toho, že u něj doma několikrát sexuálně obtěžoval tři ještě nezletilé školačky ze sousedství. Ty k němu chodily hrát počítačové hry nebo se dívat na pohádky. Rozsudek zatím není pravomocný. Obžalovaný i státní zástupce si ponechali lhůtu na odvolání.

Podle obžaloby měl všechny tři dívky u sebe v bytě osahávat na intimních místech. V jednom případě tehdy desetiletou dívku u počítačové hry posadil na koleno a proti její vůli jí objal, rozepnul kalhoty a začal osahávat na přirození. Pak dívku posadil na stůl a snažil se jí do genitálu zavést předmět podobající se vibrátoru.

Od září 2010 do dubna 2011 osahával také jinou tehdy šestiletou dívku. Také ona chodila k seniorovi na počítačové hry. Poslední nezletilou školačku měl osahávat ve svém bytě nejméně ve dvaceti případech.

Rodiče chtěli, aby se důchodce nechal vyšetřit

Podle státního zástupce Milana Šimka jednal Josef R. minimálně v jednom případě s vědomím, že poškozená dívka se mu nebude schopna pro svůj nízký věk účinně bránit. Obžalovaný sice u soudu uznal, že udělal chybu, když jednu z dívek polechtal v rozkroku, ale prý to bylo pouze nevinné škádlení. U ostatních dívek však svou vinu popřel.

„To prostě není pravda. Nevím, proč to ta děvčata tvrdí. V době kdy se to mělo stát, jsem už dávno žádné sexuální potřeby necítil,“ hájil se obžalovaný. „Nedokážu si to vysvětlit. Je však možné, že jednu z dívek mohla ovlivnit její matka, která se dlouhodobě léčí na psychiatrii a zřejmě si tak lečí své komplexy,“ dodal Josef R.

Obžalovaného důchodce tehdy kontaktovali rodiče dvou dívek a požádali ho, aby se nechal vyšetřit, zda není pedofil, jinak celou věc oznámí na policii. Josef R. podle jeho slov navštívil soudní znalkyni a vše prý mělo být v pořádku. „Nikdy jsem necítil, že bych trpěl pedofilií,“ tvrdil před senátem Josef R.

Opačný názor však měl soudem ustanovený sexuolog. Ten u obžalovaného muže skutečně pedofilií potvrdil.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám