Hlavní obsah

Místo trestu půjde nepolepšitelný tyran jen před komisi

Právo, Patrik Biskup

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Domažlice

Jako na houpačce si musí připadat soukromý zemědělec Josef Kazda (52) ze Staňkova na Domažlicku. Zatímco letos v dubnu odešel od okresního soudu s trestem 300 hodin veřejně prospěšných prací za kruté zacházení s dobytkem, stejný soud ve stejném případu nyní rozhodl, že se farmář trestného činu týrání zvířat nedopustil a poslal ho jen před přestupkovou komisi.

Foto: Patrik Biskup, Právo

Krávy na dvorku ve vlastních výkalech letos v únoru.

Článek

„Byl jsem vázán právním názorem Krajského soudu v Plzni, který v odvolacím řízení původní rozhodnutí zrušil s tím, že v jednání obžalovaného, tak jak jsem ho popsal ve skutkové větě rozsudku, shledává přestupek,“ vysvětlil předseda senátu Milan Anderle.

Kazda skončil před soudem za to, že šestnáctihlavé stádo krav dlouhodobě choval v otřesných podmínkách a trápil ho hlady a žízní. Zvířata se pohybovala jen na malém dvorku u jeho domu připomínající spíše ruinu. Opakované kontroly veterinářů odhalily, že zvířata ve vyhrazeném prostoru deset krát deset metrů neměla pravidelný přísun potravy a brodila se půlmetrovou vrstvou výkalů mezi všelijakým harampádím.

„Krávy stály po kolena ve směsi bahna a exkrementů. Kolem nich vyčnívaly různé rezavé trubky, dráty, traverzy či polorozpadlé betonové sloupky,“ popsala jednu z kontrol veterinární inspektorka Eva Westerdijková.

Z důkazů, které jsem měl k dispozici, bylo naprosto evidentní, že zvířata jsou chudáci.
soudce

Problémy s chovem dobytka měl Kazda od roku 2002. „Všechny výtky i rozhodnutí správních orgánů prostě ignoroval,“ uvedl starosta Staňkova Alexandr Horák.

Poprvé Kazdu soud za týrání zvířat potrestal loni v květnu tříletou podmínkou a tříletým zákazem chovu dobytka. „Z důkazů, které jsem měl k dispozici, bylo naprosto evidentní, že zvířata jsou chudáci. V právním a demokratickém státě nelze akceptovat a tolerovat, aby v soudobé moderní době byla chována v podmínkách, které u obžalovaného panovaly,“ prohlásil tehdy soudce.

Ani tahle výstraha ale Kazdu nepřiměla k nápravě a krávy nechal dál živořit. Policisté ho proto znovu obvinili z týrání zvířat a v dubnu dostal již zmiňovaný trest veřejně prospěšných prací, který už zase neplatí a podle nového rozhodnutí soudu by s ním celou záležitost měl řešit správní orgán. Jenže to se nelíbí státní zástupkyni, která proti tomu podala stížnost.

„Součástí trestního spisu je i rozhodnutí Nejvyššího soudu, který obžalovanému v jeho první trestní věci zamítl dovolání a konstatoval, že takové zacházení s dobytkem je týráním zvířat. Navíc už byl pan Kazda poučen z předchozího trestního řízení, že tímto způsobem krávy chovat nemůže,“ prohlásila žalobkyně Marie Pekovičová.

Týraná zvířata už Kazda v péči nemá. Letos na jaře o ně přišel v exekuci. Dlužil desítky tisíc korun na pokutách právě za porušování zákonů souvisejících s jejich chovem.

Reklama

Výběr článků

Načítám