Hlavní obsah

Brněnská exstarostka Hrubá dostala podmínku, navíc má platit 10 miliónů

Právo, pko

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Brno

S podmínečným trestem a navrch pokutou 10 miliónů korun odešla v úterý od brněnského Městského soudu bývalá starostka Brna-středu Dagmar Hrubá (ODS). Soud ji potrestal za podpis nevýhodných smluv s firmou Wilson, která chtěla stavět polyfunkční dům na náměstí Míru. Smlouvy podle verdiktu podepsala v rozporu se zákonem.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

Částku, kterou by nyní měla zaplatit, představuje pokuta Brnu ze strany státu, a to za porušení smlouvy o bezúplatném převodu armádního majetku na město.

Hrubá ještě ale nemusí skládat zbraně, proces se už totiž vleče několik let, dříve už ji soudy osvobodily a teprve na zásah Nejvyššího soudu se proces vrátil na začátek. Nyní se Hrubá proti trestu 3 roky vězení s odkladem na 5 let může odvolat k brněnskému Krajskému soudu.

Celý spor se točí kolem objektu, který měl vzniknout v prostoru bývalého vojenského areálu, který získalo Brno bezúplatným převodem od ministerstva obrany. Jako podmínku si ale ministerstvo stanovilo, že objekt nebude komerčně využit. Hrubá pak podepsala smlouvu se společností Wilson, která měla postavit dům s 80 byty a službami. Pozemky získala od radnice za symbolickou korunu za metr čtvereční na rok.

Jsem nevinná, šlo tam jen o jediné, a sice, zvelebit Masarykovu čtvrť.
Exstarostka Hrubá

Hrubá se před soudem hájila, že podle smlouvy měla firma mimo jiné dekontaminovat celý prostor, což mělo ušetřit mnoho miliónů korun. Projekt navíc podle ní zahrnoval i úpravy okolí.

„Nechtěla jsem nikoho poškodit, smlouvy jsem podepsala, ale jen na základě jednání v radě. Po odborné stránce všechno připravili odborníci. Jsem nevinná, šlo tam jen o jediné, a sice, zvelebit Masarykovu čtvrť. Lidsky mě toto všechno velmi poškodilo,“ prohlásila Hrubá.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám