Hlavní obsah

Jednatel Draka vypsal odměnu na odhalení zdroje metanolu, teď byl sám zadržen

– Zlín • Aktualizováno
Právo, Novinky, jr, alf

Policie zadržela jednatele Likérky Drak z Bystřice pod Hostýnem Pavla Čanigu, po jednateli společnosti Verdana Robertu Sedlaříkovi policie vyhlásila celostátní pátrání.

Foto: Michal Krumphanzl, ČTK

Pavel Čaniga

Článek

„Mohu potvrdit, že v úterý večer zadrželi kriminalisté uvedeného muže. Policie prověřuje podezření ze spáchání trestného činu ohrožení zdraví závadnými potravinami,“ řekla Novinkám policejní mluvčí Jana Macalíková. Za to mu hrozí až pět let vězení.

Jednatel likérky byl v úterý předvolán k podání vysvětlení ve Zlíně, kde ho kriminalisté zadrželi, ale zatím neobvinili.

Ve hře je krácení daní

Policejní mluvčí potvrdila, že jak Čaniga z Likérky Drak, tak distributor Sedlařík z Verdany, se mohli dopouštět daňových deliktů v souvislosti s alkoholem uskladněným ve Zlíně v hale na Rybníkách. Konkrétně se jedná po trestný čin krácení daně. Celní správa totiž zjistila, že na lahvích se objevovala špatná označení šarže. K tomuto zjištění policisté došli po prohlídce haly 26. září.

Čaniga v polovině září, několik dní poté, co se metanolová kauza rozběhla, nabízel odměnu milión korun tomu, kdo přispěje k dopadení výrobce pančovaného alkoholu. [celá zpráva]

Jméno společnosti se totiž objevilo na samém počátku kauzy. Likérka tvrdila, že někdo zneužil její nálepky na lahve. Rozbory vzorků z likérky ale byly v pořádku. Likérka tvrdila, že někdo chce jen poškodit její jméno.

Na konci minulého týdne ale potravinářská inspekce kontrolovala ve Zlíně sklad společnosti Verdana, která je výhradním distributorem likérky, a našla alkohol, který nebyl označen. V úterý pak informovala, že ve skladu byly i lahve alkoholu, které obsahovaly metanol. Ve skladu společnosti Verdana zjistili inspektoři 7600 lahví tohoto smrtelného koktejlu, což představuje celkem 3300 litrů lihoviny.

Policie hledá Roberta Sedlaříka

„Osmatřicetiletého muže hledáme už od včerejších odpoledních hodin, zatím se nám ho však nepodařilo zkontaktovat. Veškeré informace o hledaném přijmeme na lince 158. Roberta Sedlaříka potřebujeme vyslechnout k případu skladu ve Zlíně na Rybníkách, kde se v některých lahvích s alkoholem našel smrtelně nebezpečný metanol,“ uvedla mluvčí Krajského ředitelství Policie ČR ve Zlíně Jana Macalíková.

V lahvi bylo 50 procent metanolu

„Jedná se o vysoce toxickou směs, kterou výrobce zabalil jako potravinu a připravil k expedici do maloobchodní sítě,“ sdělil mluvčí Státní zemědělské a potravinářské inspekce Pavel Kopřiva.

Foto: Státní zemědělská a potravinářská inspekce

V lahvi označené etiketou a kolkem společnosti Likérka Drak – Original Tuzemák alk. 40% obj. v lahvi o obsahu 0,42 l – představoval metanol 50 procent veškerého alkoholu v balení.

„Zatím známe výsledky pouze dvou vzorků rumu a vodky, čekáme na další rozbory. Ve skladu přitom bylo objeveno 200 palet," řekla Macalíková.

"V těchto okamžicích se s kriminalisty snažíme zjistit původ metylalkoholu, který se nacházel ve skladu společnosti Verdana. To, jestli pocházel ze zlínské nebo z jiné větve, zatím nechceme říkat,“ řekl Právu státní zástupce Roman Kafka.

Foto: Aleš Fuksa, Právo

Celníci odvážejí ze zlínského skaldu zabavený alkohol

Během středy policie kamióny odvážela lihoviny do skladů celníků, kde bude vzorky testovat. Sklad je v průmyslové zóně Rybníky. Na místě zasahuje asi deset celníků a uvnitř skladu je i dvojice zaměstnanců.

Čaniga: Je to snaha poškodit nás

„Já žádné výsledky nemám k dispozici. Vylučuji, že by se metanol vyskytl v originálních lahvích s produkcí Likérky Drak. Tvrdím, že pokud se tam metanol objevil, tak šlo o něco, co nebylo v naší likérce vyrobeno,“ komentoval to v úterý Čaniga.

„Nedivil bych se, že je za celou aférou konkurenční boj a snaha zlikvidovat malé producenty,“ dodal.

V minulosti byl stíhán pro krácení daně

Pavel Čaniga se již v minulosti v souvislosti s výrobou a prodejem lihovin zpovídal policii a ocitl se i před soudem, a to před sedmi lety.

„Původně byli obžalovaní Pavel Čaniga a Dominik Nagy uznáni vinnými z krácení daně, poplatku a podobné povinné platby a za to jim byly uloženy nepodmíněné tresty odnětí svobody v trvání šesti let u Dominika Nagy a pěti let a šesti měsíců u Pavla Čanigy. Dále jim byl uložen trest zákazu činnosti spočívající v zákazu podnikání v oboru nákup, prodej a výroba lihovin a jiných alkoholických nápojů na pět let,“ informovala mluvčí Krajského soudu v Ostravě Lucie Böhmová.

Vrchní soud v Olomouci ale rozsudek krajského soudu zrušil, protože policie při domovních prohlídkách nedodržela zákonný postup. Protože tak nebylo možné důkazy a stopy zajištěné policií použít, krajský soud Čanigu i dalšího souzeného obžaloby zprostil.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám