Hlavní obsah

Brněnská policejní chobotnice měla inkasovat milióny, vydírala prý i senátora

– Brno • Aktualizováno
Právo, Petr Kozelka

Skupina nyní již bývalých policistů především z místní hospodářské kriminálky si vysloužila přezdívku Toflův gang, podle jednoho z údajných vedoucích členů. V pondělí celkem 13 obžalovaných usedlo na lavici obžalovaných u brněnského Krajského soudu, kde by se měli zpovídat z vydírání ve více než dvou desítkách případů.

Foto: Petr Kozelka, Právo

V čele gangu měl stát vedle zavražděného Michala Tofla také Miloš Almásy.

Článek

V čele skupiny podle státního zástupce stál expolicista Michal Tofl, kterého před dvěma lety zabil nájemný vrah u jeho domu v Brně, a taktéž bývalý strážce zákona Miloš Almásy. Celý gang měl fungovat jako dobře promazaný stroj.

Údajní šéfové Tofl s Almásym měli tipovat vhodné lidi k vydírání. Ty pak další členové skupiny, taktéž povětšinou policisté, podle obžaloby kontaktovali. Buď nabízeli zastavení vyšetřování, nebo naopak vyhrožovali, že se o ně začne kriminálka zajímat, přičemž cílem bylo od těchto osob získat peníze.

Členové gangu nebyli podle spisu z levného kraje, za své „služby“ měli požadovat částky od desítek tisíc až po několik miliónů. Dva z údajných členů skupiny, Lubomír Mokrý a Rudolf Setvák, měli krýt činnost svých kolegů ze svých pozic u policejní inspekce.

Vyděrači vydělali několik miliónů

Na černou práci měl být v gangu právě Eduard Polák, který případné oběti zastrašoval se zbraní v ruce. „Působili jako členové organizované a vnitřně strukturované skupiny se stabilními funkcemi, kteří svým jednáním sledovali majetkový prospěch,“ zhodnotil celou činnost státní zástupce.

Skupina měla například prodat dvě vztahové analýzy z vyšetřování, zachycující provázání jednotlivých prověřovaných osob, za celkem 700 tisíc korun. Dalších 2,4 miliónu měli dostat od podnikatele za to, že zastavili jeho vyšetřování, přičemž jako bonus mu měli ještě nabízet, že Polák zlikviduje oznamovatele, kteří podnikatele udali.

Další půl miliónu měli získat od dalšího podnikatele za to, že jej nezdiskreditují, za

další zásah pak měli inkasovat necelý milión, a to se pak ještě dožadovali dalších peněz pro státní zástupkyni.

„Toto jednání kryl Mokrý se Setvákem. Mokrý za to dostal od Almásyho několik desítek tisíc korun, donutil odejít na inspekci i dva kolegy, kteří pojali podezření,“ upozornil státní zástupce.

Vyšetřovatel se uplatit nenechal a podal podnět inspekci

Skupina měla zkoušet ovlivnit i vyšetřovatele z finanční policie, který vyšetřoval údajný daňový únik za sto miliónů s tím, že podezřelý nabízí 600 tisíc korun za zametení celé věci pod koberec. Vyšetřovatel se ale nedal uplatit, vše oznámil inspekci, kde ale jeho podnět skončil.

Podle žalobce si gang došlápl i na bývalého senátora za Blansko Vlastimila Sehnala, po kterém měl chtít peníze za to, že nezveřejní údajné kompromitující materiály. Když senátor nezaplatil, dostala je a odvysílala Česká televize. Další výhružky kompromitací, zapálením domu nebo auta, už senátor prý nevydržel a předal milión korun.

Senát v čele s Milošem Žďárským nyní čeká týden výslechu obžalovaných, případný rozsudek nad skupinou je zatím v nedohledu.

Reklama

Výběr článků

Načítám