Hlavní obsah

Kontroly alkoholu pokračují i po zmírnění prohibice

– Ostrava
Právo, Novinky, Jiří Tomaškovič

Ministr zdravotnictví Leoš Heger (TOP 09) ve čtvrtek oficiálně vyhlásil omezení stávající prohibice. Policisté a hygienici jsou ale kvůli smrtícímu metanolu stále ve střehu. Během pátečního dopoledne kontrolovali v Ostravě provozovny, ve kterých se prodává a konzumuje tvrdý alkohol.

Foto: Jiří Tomaškovič, Právo

Kontrola v restauraci Alexandria v Ostravě

Článek

„Kontrola je zaměřená na dodržování opatření, které zakazuje nalévat, nebo nabízet alkohol vyrobený v letošním roce, tedy po 31. 12. 2011,“ uvedla mluvčí Krajského policejního ředitelství v Ostravě Daniela Vlčková.

Foto: Jiří Tomaškovič, Právo

První provozovnu, kterou hygienici s policisty navštívili, byla restaurace U Havránka.

První dvě zařízení prošla hygiena s policisty poměrně rychle. U Havránka ani v hladovém okně nedaleko žádné pochybení nenašla. „Chtěli vidět uskladněný alkohol. Dále mě upozornili na to, že otevřený lahve musíme zničit a letošní buď překolkovat, nebo taky zničit,“ pověděla majitelka restaurace U Havránka v Ostravě-Zábřehu Dana Chodníčková.

Kontrola ji nezaskočila, žádný alkohol, který nesplňuje podmínky dané mimořádným opatřením ministerstva zdravotnictví, ze skladu po zmírnění prohibice nevytáhla. „Zůstal tam. Ani jsme nemohli nic koupit, protože v obchodech a velkoskladech nic ke koupení nebylo,“ uvedla hostinská.

Foto: Jiří Tomaškovič, Právo

Nejdelší zastavení. Hygienikům se nezdálo asi dvacet lahví. Všechny byly ale nakonec v pořádku.

Co jí na nařízení vadí je, že má vylít otevřené lahve. „Ztráty nějaké mít budeme, zlikvidovat otevřené lahve bude něco stát. Myslím, že to nebylo moc domyšlené, protože právě ten otevřený alkohol v hospodách je přece už prověřený zákazníky,“ řekla Chodníčková.

Už ve třetí provozovně restauraci Alexandria v Ostravě-Zábřehu se kontrola zdržela více než hodinu. Hygienikům se nezdálo v pořádku přibližně dvacet lahví. Přivolali majitele, po němž chtěli vysvětlení a doklady. „Majitel ale nakonec u všech doložil jejich nezávadnost,“ prozradila policejní mluvčí Vlčková.

Foto: Jiří Tomaškovič, Právo

Ani v hladovém okně v Ostravě-Zábřehu žádný závadný alkohol nebyl

Nárazové kontroly hygieniků můžou v Moravskoslezském kraji očekávat všichni provozovatelé večerek, restaurací, pivnic nebo barů. „Kontroly budou probíhat po dobu, než bude změněno mimořádné opatření, nebo do doby, než budou zkontrolovány všechny provozovny. Tam, kde najdeme nějaké závady, počítáme s tím, že se budeme vracet,“ sdělila Právu policejní mluvčí Vlčková.

Jak poznat bezpečný alkohol

Lihoviny se opět vracejí na pulty obchodů. Důkladné prověrky mají zajistit, že vadný alkohol se už do prodeje nedostane. Co si ale počít s lahvemi, které jste nakoupili ještě před prohibicí? Vylít drahé tekutiny do odpadu, anebo je vypít? Poradíme vám, jak si bezpečnost takových lahví ověřit sami doma.

Základním ukazatelem je datum výroby. Jde o jednoduchý údaj, kterého byste se jako spotřebitelé měli snadno dopátrat i na vlastní pěst. Aby každá lahev měla dohledatelné datum výroby, je totiž nařízeno zákonem. Podle nové vyhlášky jsou bezpečné lihoviny ty, které byly vyrobeny před 1. lednem 2012. [celá zpráva]

Ta i popsala, jaký alkohol se prodávat smí. „Pracovníci hygieny kontrolují datum, které je na lahvi vyznačeno. Pokud je to před 31. prosincem loňského roku, pak je vše v pořádku. Pokud není z lahve patrné, kdy byl alkohol uvnitř vyroben, je v každém případě doložit potřeba takzvaný rodný list,“ vysvětila Vlčková.

Reklama

Výběr článků

Načítám