Hlavní obsah

Za vraždu bývalého pěvce kvůli prstýnku dostal jeho kamarád 17 let

Právo, Pavel Karban

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ostrava

Sedmnáct let ve věznici se zvýšenou ostrahou stráví za vraždu dlouholetého kamaráda šedesátiletý Jiří Hájek z Ostravy. Přítele a bývalého známého ostravského operetního pěvce, který však poslední léta žil jako bezdomovec, ubil k smrti kvůli prstýnku za necelých 800 korun. Rozsudek padl ve středu dopoledne u Krajského soudu v Ostravě.

Za vraždu bývalého pěvce kvůli prstýnku dostal jeho kamarád 17 letVideo: Pavel Karban , Právo

 
Článek

Odsouzený se vzdal práva na odvolání stejně jako státní zástupkyně, rozsudek je tak pravomocný.

Vrah se k tomu postavil jako chlap, uznal soudce

Soudce Miroslav Mucha pochválil při zdůvodnění rozsudku nejen dobrou a rychlou práci policistů a státního zastupitelství, která vedla k rychlému odhalení viníka a jeho potrestání, ale i samotného vraha. „Postavil se k tomu jako chlap, na své výpovědi nezměnil za celou dobu ani slovo. K zabití kamaráda se přiznal, což je v této době ojedinělé,“ upozornil s tím, že právě přiznání zohlednil senát ve výši trestu.

Foto: Pavel Karban, Právo

Šedesátiletý Jiří Hájek z Ostravy dostal 17 let za vraždu kamaráda

Tragédie se stala 28. ledna v době mezi 16. a 22. hodinou. Oba muži spolu nejprve popíjeli v jedné restauraci ve Vřesině nedaleko Ostravy. A v „jízdě“ pokračovali i cestou na hrad, jak sedmašedesátiletá oběť nazývala lesní příbytek nedaleko místa zvaného Štefanova skála. Kromě piva konzumovali víno a domácí pálenku. V průběhu odpoledne se muži pohádali kvůli prstýnku. Hájek měl za to, že mu ho kamarád vzal a v opilosti na bezdomovce zaútočil

"Úderů bylo 15, počítal jsem je anglicky"

Podle obžaloby ho nejdříve škrtil dřevěnou palicí. „Poté ho s ní udeřil do zátylku a bil ho pěstí do hlavy,“ uvedla státní zástupkyně Brigita Bilíková s tím, že obžalovaný tak učinil s cílem získat majetek napadeného. To ale bývalý muzikant popírá. „Chtěl jsem jen zpátky prstýnek. Úderů bylo přesně 15, vím to, protože jsem si je odpočítával anglicky,“ uvedl Hájek po zadržení.

Foto: Pavel Karban, Právo

Větve, kterými měl vrah svou oběť umlátit.

Po útoku si sedl a zapálil cigaretu. A na adresu kdysi známého ostravského operetního pěvce před vyšetřovateli uvedl, že když ležel na zemi, tak jen chroptěl. „Nechtěl jsem, aby se trápil, tak jsem ho ještě dvakrát praštil do hlavy. Něco prasklo a bylo ticho,“ popsal kriminalistům. Prstýnek však u mrtvého neobjevil, tak mu vzal z kapsy čtyři kreditní karty, které nepoužil, a baterku v hodnotě 100 korun. Nakonec zaházel bezvládné tělo časopisy, novinami a hadry a odešel pryč.

Před soudem Hájek odmítl vypovídat. Ze soudního spisu vyplývá, že v minulosti už byl několikrát trestán, nejčastěji za krádeže. Z vězení vyšel naposledy v srpnu 2011, letos v březnu ho Městský soud v Ostravě poslal za ukradení knihy, ponožek a bot za mříže na jeden rok.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám