Hlavní obsah

Obchodníci se zbraněmi dostali mnohaleté tresty

Právo, ape

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Teplice

Tresty až po osm let vězení si v pondělí u teplického soudu vyslechli členové gangu prodávajícího zbraně. Nejpřísnější tresty dostali Makedonci Ismail a Dželal Ljatifi; první jmenovaný stráví ve vězení osm let, druhý sedm. Oba byli také na osm let vyhoštěni.

Foto: Aleš Pelikán, Právo

Dva ze skupiny prodejců zbraní bratři Ismail a Dželal Ljatifi před teplickým soudem.

Článek

Sedm a půl roku má ve vězení strávit Jan Pánov, který špatně znehodnocené zbraně opět uváděl do střelbyschopného stavu a bez něhož by podle soudu neměla skupina s čím obchodovat.

Kriminalistům se obchodování se zbraněmi podařilo odhalit téměř v samém počátku. Následně zdokumentovali prodej nejméně 18 krátkých samopalů vzor 61 "škorpion", jednu armádní pistoli a kompletní kulomet vzor 59 i s nábojovým pásem. Policisté v utajení sami několik "škorpionů" fingovaně nakoupili.

Foto: Aleš Pelikán, Právo

Zbyněk Votava a Dželal Ljatifi (vpravo) před teplickým soudem.

Kulomet prodali za 40 tisíc

Největší zdokumentovaná zakázka z února 2011 obnášela 12 zbraní: deset škorpionů, jeden za 38 tisíc korun, jeden kulomet za 40 tisíc a jednu pistoli za 15 tisíc korun. U některých obžalovaných policisté při následných domovních prohlídkách nalezli velké množství munice a částí zbraní.

Trest 6,5 roku vězení dostal také Zbyněk Votava, který byl městským strážníkem v Krupce. Další muž dostal tříletý trest vězení, další dva pak podmíněné tresty. V případu bylo obžalováno celkem 13 lidí, pět z nich dostalo už dříve mimo hlavní líčení podmínečné tresty, které jsou už pravomocné.

Foto: Aleš Pelikán, Právo

V jednací síni jsou jako předmětné důkazy také některé zbraně, se kterými gang obchodoval.

Soud se konal za přísných bezpečnostních opatření. Maskovaní policisté hlídali i zabavené zbraně, které byly jako důkazy v soudní síni vystaveny. Podle soudce Miroslava Čapka byla skupina spíše amatérská, nebezpečné ovšem podle něj bylo, že se nezajímali o to, kam zbraně po prodeji poputují. Pondělní rozsudky zatím nejsou pravomocné, obžalovaní se buď ihned odvolali, nebo si ponechali lhůtu na odvolání.

Reklama

Výběr článků

Načítám