Hlavní obsah

Gang mladých lupičů terorizoval děti v Brně, jeho vůdce jde za mříže

Právo, pko

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Brno

Velmi výkonná byla na přelomu ledna a února letošního roku pětičlenná banda náctiletých výrostků řádících v Brně. Během pouhých 14 dnů dokázala přepadnout a oloupit sedmnáct dětí zejména v okolí Denisových sadů a Hlavního nádraží. Jejich oběti byly vždy o několik let mladší a proti přesile ani nemohly mít šanci.

Článek

Čerstvě osmnáctiletého vůdce bandy poslal v těchto dnech brněnský městský soud na 32 měsíců za mříže, další dva mladiství členové gangu si musí odsedět dva roky, zbylí dva loupežníci vyvázli s podmínkami.

„Obklíčili děti, které byly tak o dva roky mladší, a soud připomíná, že v tomto věku je to poměrně zásadní rozdíl. Nevybírali si žádné mladé silné muže, jen oběti, které se nemohly bránit. Pak jim vzali mobily, MP3 přehrávače, tedy vlastně jediné věci, které měli oběti k dispozici,“ prohlásil soudce při odsuzujícím verdiktu, kdy mladým loupežníkům klesly hlavy a jejich rodičům vhrkly do očí slzy.

Míra sebereflexe u obžalovaných soud nepřesvědčila k tomu, aby uložil jen podmíněné tresty.
Soudce

Zatímco ze začátku si útočníci vystačili jen se šermováním rukama před obličeji svých obětí, postupně začali přidávat výhružky nožem, boxerem nebo sekerou.

„Soud vycházel hlavně z výpovědí svědků, tedy přepadených, kteří popsali způsob loupeže. Obžalovaní popírali míru intenzity použité hrozby násilí, ale to nic nemění na tom, jak soud na skutek nahlíží. Míra sebereflexe obžalovaných soud nepřesvědčila k tomu, aby uložil jen podmíněné tresty. Měli by si do budoucna ujasnit, jak se chtějí chovat, aby se nevrátili do výkonu trestu,“ prohlásil soudce.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám