Hlavní obsah

Čtyři senioři spadli ze žebříku

Právo, ab

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ostrava

Během jediného dne hned ke čtyřem seniorům, kteří na různých místech v Moravskoslezském kraji spadli při práci z žebříku, vyjížděli v sobotu tamní záchranáři. Jednomu z pacientů už nemohli pomoci, je možné, že z žebříku spadl kvůli srdečnímu selhání.

Foto: Ondřej Kořínek, Novinky

Ilustrační foto

Článek

Informoval o tom mluvčí moravskoslezské záchranné služby Lukáš Humpl.

Jak uvedl, k prvnímu sobotnímu případu byli záchranáři voláni dopoledne do Nového Jičína, kde 74letý muž spadl při ořezávání větví z žebříku dvojáku. Pacienta s poraněním hlavy a ruky po poskytnutí první odborné pomoci předali na chirurgické ambulanci novojičínské nemocnice.

„Jen o půl hodiny později vyjížděla třinecká posádka rychlé zdravotnické pomoci ke stejně starému muži tentokrát do Ropice. Při práci na střeše spadl ze žebříku z výšky okolo pěti metrů a způsobil si poranění zad a ramene,“ přiblížil Humpl a doplnil, že posádka pacienta po ošetření převezla na chirurgii nemocnice v Třinci.

Z žebříku spadl i 76letý muž v Horní Lhotě nedaleko Ostravy. „Po události byl  v bezvědomí a selhaly i ostatní jeho životní funkce. Oživovací pokusy zahájili již svědkové události a za použití přístrojové techniky a léků v nich pokračovali i záchranáři. Jejich snaha však nevedla k úspěchu a lékař musel konstatovat smrt,“ doplnil mluvčí záchranky s tím, že je možné, že příčinou pádu muže bylo právě srdeční selhání.

Jeden muž zemřel, další je těžce zraněn

Večer pak v Suchých Lazcích na Opavsku utrpěl poranění hlavy a mozku 74letý muž. Do obce vyjížděli záchranáři poté, co byl nalezen pod žebříkem ve stodole. „Lékař musel zajistit jeho dýchací cesty a umělou plicní ventilaci. Po poskytnutí přednemocniční neodkladné péče byl těžce zraněný pacient vrtulníkem přepraven na urgentní příjem Fakultní nemocnice v Ostravě – Porubě,“ popsal Humpl.

S odkazem na tyto události jediného dne poukázal, že podobnými úrazy jsou při práci zvýšeně ohroženi právě lidé v seniorském věku. „Před započetím rizikové činnosti je vhodné vždy pečlivě zvážit vlastní schopnosti, zdravotní stav a během práce pak dodržovat zásady bezpečnosti,“ doporučil.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám