Hlavní obsah

Německým skautkám šlo u Českého Krumlova o život

Právo, Pavel Orholz

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Český Krumlov

O život šlo při bouři skautkám z německého Hamburku. Projížděly ve čtvrtek po devatenácté hodině Vltavu v Českém Krumlově na raftu a dvou laminátových lodích, když se strhl liják a silný vítr. Všech osm dívek ve věku 12 až 18 let skončilo ve vodě a museli je zachraňovat hasiči a policisté.

Foto: Pavel Orholz, Právo

Německé skautky Vltava nepříjemně překvapila.

Článek

Přestože skautky pocházejí z přístavního města a znají loď i moře, tohle od jihočeské řeky nečekaly.

„Zažily jsme opravdu perné chvíle. Počasí se rychle změnilo a naše lodě se najednou převrátily. Všude bylo plno vody a docela i velké vlny. Všechny naše věci plavaly po proudu,“ popisovala Právu osmnáctiletá vedoucí oddílu Imke Marquardtová.

Dále poznamenala, že měla strach o všechna děvčata a oddechla si, když díky hasičům a policistům byla všechna v pořádku a na břehu. Dále zmínila, že všechny dívky z oddílu velmi dobře plavou, ale na takové chvíle nikdo připravený být nemůže. „Řeka je někdy zrádnější než moře a o tom jsme se přesvědčily,“ podotkla Marquardtová.

Všech osm dívek našlo azyl v klášteře v Kájově nedaleko Českého Krumlova. „Nyní si už pouze sušíme věci a odpoledne pojedeme zpátky do Hamburku. Měly jsme tu být až do konce týdne, ale některé věci nám uplavaly, a tak se raději vrátíme dříve,“ podotkla Marquardtová.

Německé skautky se vydaly na klasickou, nejvyhledávanější vodáckou trasu z Vyššího Brodu do Boršova nad Vltavou, kterou v těchto dnech splouvají tisíce lidí. Přestože je to spíše rekreační řeka, na její ošidnost upozornil i olympijský vítěz ve vodním slalomu Lukáš Pollert.

„I na této řece musí všichni dávat velký pozor, především když je vysoký stav vody. Taky se mi stalo, že mi uplavaly děti, které jsem měl na lodi a museli mi pomáhat ostatní vodáci,“ varoval na začátku sezóny olympionik. Podobnou opatrnost všem doporučuje i mluvčí jihočeské policie Milan Bajcura. „Na Vltavě jsou v těchto dnech tisíce vodáků. Nikdo však nesmí vyrážet na vodu, když hrozí bouřka. Nezbytností jsou plovací vesty i střídmost v pití alkoholu,“ dodal Bajcura.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám