Hlavní obsah

Chtěl po bezdomovci, aby zabil jeho ženu, dostal 13 let vězení

Právo, Aleš Honus

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ostrava

Za přípravu nájemné vraždy manželky dostal v pátek sedmatřicetiletý Jan Vajda z Havířova 13 let vězení. Muž si podle rozsudku Krajského soudu v Ostravě loni v listopadu najal bezdomovce a slíbil mu peníze i auto, když jeho ženu zabije. Odsouzený se na místě odvolal.

Foto: Aleš Honus, Právo

Obžalovaný Jan Vajda během výslechu popřel zločin, který mu obžaloba klade za vinu.

Článek

Vajda se hájil, že bezdomovec, jenž v kauze figuroval jako korunní svědek, si celou legendu vymyslel. Soud ale jeho argumentům v konfrontaci s řadou dalších důkazů neuvěřil.

Podle soudkyně Renáty Gilové je ale proti obžalovanému dostatek důkazů. Motivem byly osobní spory, nespokojenost v manželství, možná i nevěra a nejspíš také obava, že by v případě rozvodu přišel o část společně nabytého majetku.

Bezdomovec dostal peníze, telefon i ubytování

Ve třech platbách muž bezdomovci zaplatil zálohu v celkové výši 30 tisíc korun a začal iniciovat situace, vhodné pro uskutečnění vraždy. Bezdomovec přitom na nabídku přistoupil ze zištných důvodů. Vždy se ale nějakým způsobem vymluvil, na oznámené místo, kde měl ženu zabít, nikdy nepřišel, a později podal trestní oznámení.

Podle Vajdy je to ale nesmysl. „Viděli jsme se jen párkrát a měl jsem mu po měsíci nabídnout vraždu manželky? Je to hloupost,“ hájil se během svého výslechu. „Navíc v té době jsem byl dva týdny v Rusku a týden v Polsku, takže nevím, kdy jsem měl spáchat ten trestný čin, který je mi kladen za vinu,“ dodal.

Později ve své výpovědi ale přiznal, že bezdomovci dával nějaké peníze, poskytl mu telefon a zaplatil mu i ubytování. „Pracoval pro mne, byla to forma mzdy. Oslovil mě na ulici, že ho vyhodila manželka a že nemá kde bydlet. Bylo mi ho líto, tak jsem mu nabídl práci,“ řekl obžalovaný.

Bezdomovec se prý sám nabídl, že ženu zabije.

Později připustil, že se bezdomovci svěřil, že ho manželka štve a nejraději by se jí zbavil. Bezdomovec se prý sám nabídl, že ženu zabije. „Řekl jsem mu, že souhlasím. Chtěl jsem vědět, kam až zajde. Byl to z mé strany hloupý žert,“ hájil se Vajda.

Podle soudu ale tato obhajoba neobstojí. Zejména díky odposlechům vyšlo najevo, že Vajda bezdomovce po dobu asi jednoho měsíce neustále přemlouval, aby manželku zavraždil.

„Nejednalo se o nějaký izolovaný projev, ale o opakované naléhání,“ řekla soudkyně. To, že k vraždě nakonec nedošlo, podle ní už nezáviselo na Vajdově vůli, ale na tom, že bezdomovec už nesnesl neustálé naléhání a obrátil se na policii.

Rozsudek zatím není pravomocný, Vajda si proti němu hned podal odvolání, takže případem se bude muset zabývat ještě Vrchní soud v Olomouci.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám