Hlavní obsah

Bárta si dosud nepřevzal rozsudek, zřejmě mu ho doručí policisté

Právo, Josef Koukal

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ještě nedozněly ohlasy na parlamentní vystoupení Davida Ratha v doprovodu ozbrojené eskorty a už hrozí další ostuda. Policie si bude asi muset před Sněmovnou počkat na poslance Víta Bártu (VV), aby mu předala rozsudek, jímž byl v dubnu odsouzen k podmínečnému trestu za podplácení.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Vít Bárta (VV) se svým obhájcem Oldřichem Chudobou (v popředí).

Článek

Proti rozsudku Obvodního soudu pro Prahu 5, který ho potrestal 18 měsíci vězení s podmíněným odkladem na 2,5 roku, se Bárta odvolal okamžitě po jeho vynesení 13. dubna. Ale rozsudek poslaný obvodním soudem poštou stále nepřebírá.

"Vzhledem k tomu, že mu ho posíláme už potřetí, tak pokud by to nepřevzal tentokrát, museli bychom to posílat přes policii,“ řekl Právu v pondělí soudce Jan Šott.

Při doručování rozsudku v trestní věci není možná tzv. fikce doručení jako u civilních řízení, kdy se po dvou neúspěšných pokusech vhodí adresátovi do schránky vyrozumění o uložení zásilky na příslušném soudu a po deseti dnech je i nevyzvednutý dokument považován za doručený.

Do vlastních rukou

Rozsudek, stejně jako usnesení o zahájení trestního stíhání, obžaloba a některá další rozhodnutí se doručují výhradně do vlastních rukou.

Šott tak stále nemůže spis předat Městskému soudu v Praze, který má kauzu projednat v odvolacím řízení. Přitom odvolání Bártova spoluobviněného poslance Jaroslava Škárky, který si má za podvod odsedět tři roky natvrdo, stejně tak státní zástupkyně i poslankyně Kristýna Kočí má už několik týdnů na stole.

Objevily se technické problémy, rozhodně to není tak, že by se vyhýbal předání.
Bártův obhájce Oldřich Chudoba

Kočí v kauze vystupovala jako vedlejší účastník řízení na straně obžaloby.

"Náhradní doručení je vyloučeno a je potřeba nějakým způsobem obviněného zastihnout a skutečně mu to do těch rukou předat," potvrdil prezident Soudcovské unie České republiky Tomáš Lichovník.

Kolikrát může obviněný obsílku nepřevzít a třeba tím záměrně oddalovat pokračování procesu, není prý zákonem určeno.

Tentokrát prý rozsudek převezme

"Záleží i na zkušenostech. Když soudce obviněné zná a ví, že poštu nepřebírají, požádá o pomoc policii. U někoho jiného to může zkusit několikrát a pak teprve přizvat policii. Je to případ od případu," uvedl Lichovník.

Za to, že Bártovi nejde o obstrukce, se prý minulý týden zaručil jeho obhájce Oldřich Chudoba.

"Poslední vývoj byl takový, že minulou středu volal obhájce pana Bárty s tím, že se omlouvá a požádal, abychom to poslali znovu, že tentokrát si to pan Bárta určitě převezme," podotkl Šott. Po této omluvě se údajně rozhodl pro poslední pokus o doručení bez policejní asistence.

"Objevily se technické problémy, rozhodně to není tak, že by se vyhýbal předání. Možná už materiál má," řekl Právu Chudoba v pondělí, kdy soud stále neměl doručení rozsudku Bártovi potvrzeno.

Samotný Bárta v pondělí nezvedal telefon a neodpovídal na SMS zprávy.

Kočí tají obsah  svého odvolání

Ostatní účastníci řízení sice odvolání podali, podrobnosti, jimiž se hodlají u odvolacího soudu hájit, však zatím tají.

"Text mého odvolání coby poškozené jsme zaslali soudu již téměř před měsícem. Nikomu jinému není určeno, a proto ho ani nebudu poskytovat," uvedla Kočí.

Poslanec Škárka byl ochoten obsah svého odvolání alespoň stručně přiblížit.

"Jsou tam dva zásadní body. Jednak zákaz výkonu mandátu poslance (součást trestu, který byl Škárkovi vyměřen, pozn. red.), který je podle našeho názoru naprosto protiústavní. A rozsudek je protiústavní i v tom, že se týká jiného trestného činu, než pro který jsem byl vydán Sněmovnou ke stíhání,“ dodal s tím, že k verdiktu má řadu dalších výhrad shrnutých do jedenácti stran odvolání.

Bárta byl nepravomocně odsouzen za to, že coby neoficiální lídr Věcí veřejných loni na jaře uplácel půlmiliónovými půjčkami vlastní poslance za loajalitu. [celá zpráva]

Škárka dostal trest za podvod, když z Bárty údajně peníze vylákal se záměrem ho diskreditovat. Kvůli podezření na podvod a křivé obvinění má policie podle Šotta prověřit také postup poslankyně Kočí. [celá zpráva]

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám