Hlavní obsah

Svého kamaráda udusil polštářem, u soudu ale prohlašuje, že je nevinen

– Havířov
Právo, Aleš Honus

Nejprve údery pěstí a kopanci, potom nasednutí na hrudník a několikaminutové dušení pomocí polštáře. Takovým způsobem podle obžaloby loni v říjnu usmrtil v Havířově - Prostřední Suché svého kamaráda pětapadesátiletý František Heczko, který stanul v pondělí před Krajským soudem v Ostravě.

Kamaráda udusil polštářem, ale tvrdí, že je nevinenVideo: Aleš Honus, Právo

 
Článek

Zatímco policistům se muž k útoku přiznal, u soudu prohlásil, že s ním nemá nic společného. Důkazy ale hovoří jasně.

„Po společné konzumaci alkoholických nápojů a vzájemné bagatelní fyzické roztržce, vědom si životního stylu poškozeného a jeho špatného zdravotního stavu, jej napadl nejprve údery pěstí a kopanci. Poté nasedl na jeho hrudník a překryl mu nos a ústa polštářem, takže mu znemožnil dýchání po dobu tří až čtyř minut. Když poškozený zůstal bezvládně ležet, ponechal ho svému osudu,“ uvedl státní zástupce Vít Legerský.

Nezaměstnaný muž se před svým zatčením živil sběrem šrotu. „Jsem nevinen, v ten den jsem u něho nebyl,“ řekl u soudu. Před policii ale podrobně vypověděl, jak spolu s kamarádem v Prostřední Suché popíjeli levné víno.

Když se mu z nosu spustila krev, vzal jsem polštář a položil jsem mu ho na obličej, abych ho utřel od krve.
Obviněný František Heczko

„Kolem devíti večer jsem chtěl jít domů, víno ještě nebylo dopito. Jarek ale vyskočil a zamknul dveře, abych nemohl odejít. Dal jsem mu dvě facky. Pak jsem mu sedl na břicho a dal jsem mu dvě rány pěstí do obličeje. Když se mu z nosu spustila krev, vzal jsem polštář a položil jsem mu ho na obličej, abych ho utřel od krve. Držel jsem polštář asi dvě minuty, myslel jsem si, že mohl dýchat,“ řekl policistům.

Pak šel podle svých slov spát a ráno z bytu odešel. „Když jsem odcházel, on ještě žil. Všiml jsem si totiž, že se na mne dívá, a tak jsem mu dal na hlavu kbelík. O tom, že je mrtev, jsem se dozvěděl až potom od kamarádů,“ vypověděl před policií.

Za cigaretu od vyšetřovatele se přiznal k vraždě

U soudu svůj výslech před policisty popřel. Nejprve řekl, že měl strach z nátlaku vyšetřovatele, potom pro změnu prohlásil, že se přiznal, aby ho policista nechal zapálit si cigaretu. „To jste se kvůli cigaretě přiznal k vraždě?“ zeptal se ho překvapený soudce. Obžalovaný na to reagoval dlouhým mlčením.

Hlavní líčení bude pokračovat v následujících dnech výslechy svědků a soudních znalců. Rozsudek by mohl být vyhlášen v průběhu týdne.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám