Hlavní obsah

Soud rozplétá kauzu ženy, která hrubě zanedbala výchovu svých dětí

Právo, Petr Marek

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Olomouc

Kauzu osmadvacetileté matky, která čelí obžalobě, že se řádně nestarala o dvě své nezletilé děti, začal ve středu rozplétat senát olomoucké pobočky Krajského soudu v Ostravě. Osobnost obou dětí bude v důsledku počínání matky trvale výrazně poškozena. Ženě hrozí až dvanáctiletý pobyt za mřížemi.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

Nezaměstnanou ženu obžaloba viní, že se nejméně od 18. prosince 2008 nestarala o své děti, děvče (8) a chlapce (7). Své potomky nijak nevychovávala, pobývala s nimi na různých místech a neuspokojovala jejich základní psychické a biologické potřeby. Děti tak utrpěly těžkou zanedbanost, jejímž znakem je opožděný psychomotorický, emoční a sociální vývoj. Prakticky neuměly chodit, mluvit a neměly žádné hygienické návyky.

Žena u soudu vypovídala jen krátce; za všechno prý může její bývalý tchán, s nímž spolu s bývalým švagrem a dětmi bydlela v jednom bytě. "Byl alkoholik, neměl mě rád, sprostě mě urážel, napadal. Bylo to strašné. Já ale s dětmi neměla kam jít," řekla u soudu obžalovaná s tím, že jí tchán vyhazoval z domu.

"Nesměla jsem tam spát. Odcházela jsem proto přespat ke kamarádovi do Horky nad Moravou. Žádný bližší vztah jsme však spolu neměli. Navíc děti jsem tam brát nemohla, neboť bydlel s rodiči. Ráno jsem se pak vždy vrátila k dětem a přes den jsem se o ně starala, jak to šlo. Dělala jsem, co jsem mohla. Prala jsem jim, vařila. Nakonec jsem to ale nezvládla a navrhla úřadům, aby děti převzaly do péče,“ vypověděla obžalovaná.

Na následné dotazy předsedy senátu pak již odmítla odpovídat. "Za vše může bývalý tchán. Vypovídat už nebudu," vysoukala ze sebe chvějícím se hlasem žena, kterou znalci z oboru psychiatrie i psychologie označili za lehce mentálně retardovanou, což prý ovlivňuje její schopnost logického myšlení a správnou reakci na životní situace.

Jednání bude pokračovat ve čtvrtek, kdy budou vyslechnuti další znalci. Budou mezi nimi i ti, kteří posuzovali zdravotní a duševní stav obou dětí.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám