Hlavní obsah

Dívka, obžalovaná z vraždy novorozence: O těhotenství jsem nevěděla

Právo, Aleš Honus

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Z vraždy novorozeněte se od úterka před ostravským krajským soudem zodpovídá 27letá Romana Pitrová z Frenštátu pod Radhoštěm. Dívka, která pracovala jako recepční, podle obžaloby své těhotenství tajila před okolím i svým přítelem a vraždu dítěte si předem naplánovala. Po porodu svou dcerku uškrtila, a poté ukryla na zahradě rodinného domu svých rodičů, kde mrtvolku našla její babička.

Foto: Aleš Honus, Právo

Romana Pitrová se u soudu zodpovídá z vraždy svého čerstvě narozeného dítěte.

Článek

Tragédie se odehrála loni 30. srpna v rodinném domě jejich rodičů. „Poté, co na toaletě porodila živé dítě, znemožnila mu dýchání tak, že do jeho úst vložila roubík z toaletního papíru a současně dvojitě obtočila pupečník kolem jeho krku,“ tvrdí obžaloba. Mrtvolku dítěte pak zabalila do textilu, uložila do tří igelitových tašek a ukryla na zahradě rodinného domu svých rodičů. Dítě po několika dnech objevila její babička.

Mladá žena u soudu odmítla vypovídat, soudkyně proto přečetla její výpověď před policií. Tehdy řekla, že o svém těhotenství vůbec nevěděla. „Nepociťovala jsem nevolnosti ani jiné příznaky. Nepozorovala jsem ani, že by se mi zvětšovala břicho,“ řekla.

Porodila na záchodě

Podle svých slov pociťovala pouze silné bolesti nohy. „Od konce páteře mi vystřelovala bolest do celé nohy. Těžko jsem se zvedala, měla jsem problémy s chůzí. Ortoped mi doporučil rehabilitace a gynekologickou prohlídku. Když se mě ptal, jestli nejsem těhotná, odpověděla jsem, že ne,“ řekla s tím, že gynekologa pak už nevyhledala. „Zní to blbě, ale neměla jsem čas, zařizovali jsme s přítelem byt,“ řekla.

To, že je těhotná, podle svých slov zjistila až při porodu. „Když jsem přišla do práce, začalo mě bolet břicho. Vrátila jsem se domů, měla jsem průjem,“ popisovala začátek porodu. „Najednou jsem na toaletě pocítila intenzivní křeče a začala jsem krvácet. Porod nedokážu popsat. Na dítě jsem se ani nepodívala. Vytáhla jsem ho ze záchodové místy a vložila do igelitové tašky,“ řekla policistům.

Dítě pak na druhý den položila na zahradě. Za několik dní se svým přítelem odjela na dovolenou do zahraničí. „Pak mi volala mamka, že se na zahradě našlo mrtvé dítě a že je na policii,“ řekla.

Činu lituje

Svého činu dnes lituje. „Nikdy v životě jsem nikomu neublížila a nechápu, jak jsem mohla ublížit svému dítěti. Vím, že jsem všechny zklamala. Vypadá to, jak bych to dítě nechtěla, ale to není pravda. Nedokážu vysvětlit, proč jsem to udělala,“ řekla. Také na dotaz, proč po porodu nepřivolala lékaře a dítěti nepomohla, odpověděla, že neví.

Také policii se nepodařilo zjistit žádný motiv. Dívka neměla žádné existenční problémy, měla dobré zaměstnání, přítele i rodinné zázemí. „Pro mne je to zcela nepochopitelné jednání,“ řekla státní zástupkyně Brigita Bilíková.

Hlavní líčení bude v následujících dnech pokračovat výslechy svědků a soudních znalců. Zatím není jasné, kdy bude vyhlášen rozsudek.

Reklama

Výběr článků

Načítám