Hlavní obsah

Mazlení se slepicemi vyšlo rodinu draho, místo vajíček má salmonelózu

Právo, Miroslav Homola

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Brno

Na hysterii s údajným nedostatkem vajec jen tak brzo nezapomene šestičlenná rodina z Brněnska. Podobně, jako řada dalších lidí si bez sebemenších zkušeností a znalostí s chovem drůbeže pořídila slepice kvůli vysněnému samozásobení vejci. Z kurů si však udělali domácí mazlíčky, a to se jim stalo osudné.

Foto: Dana Kysučanová, Novinky

Článek

„Od slepic se tatínek a tři děti z celkem šestičlenné domácnosti nakazili salmonelózou. Průběh choroby je středně těžký, onemocnění doprovázejí horečky. Slepice se snažili ochočit, hráli si s nimi,“ uvedla hygienička Renata Vaverková z krajské hygieny.

Na nebezpečí přenosu nákazy z drůbežího trusu by měli pamatovat všichni chovatelé. V souvislosti s touto kuriozitou upozornila také na zvyšující se nebezpečí rozšíření hepatitidy typu A, kterou si čas od času vozí Češi z dovolené z exotických zemí, ale jejíž hlavní nebezpečí je především u lidí s nedostatečnými hygienickými návyky.

„Nemoc špinavých rukou,“ jak se také žloutence přezdívá, se ve zvýšené míře objevila nedávno na Vyškovsku, kde bylo zaznamenáno osm poměrně závažných případů a hrozí její rozšíření. „Při padesátidenní inkubační době hepatitidy to prakticky pro nakažené děti znamená, že mají v podstatě zkažené prázdniny,“ doplnil ředitel hygienické stanice Jan Mareček.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám