Hlavní obsah

Bývalý kněz dostal za sexuální zneužívání školáka tři roky

Právo, Ivan Blažek, Patrik Biskup

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Plzeň
Aktualizováno

Sexuální hrátky s nezletilým školákem přišly bývalého katolického kněze a někdejšího domažlického kaplana Jiřího Janotu draho. V pátek stanul před okresním soudem Plzeň - jih a ten ho poslal nepodmíněně na tři roky do vězení za pohlavní zneužívání. Navíc mu uložil ústavní sexuologickou léčbu. Obě strany se vzdaly práva na odvolání, rozsudek je tak pravomocný.

Foto: Ivan Blažek, Právo

Jiří Janota stráví tři roky ve vězení.

Článek

Nyní dvanáctiletého chlapce měl zneužít nejméně jednašedesátkrát ve svém bytě a na chatě mezi lety 2010 až 2012. "Poprvé se to stalo ve stanu," uvedl u výslechu Janota.

Před soudem odmítl vypovídat. Janota kriminalistům přiznal, že chlapci nejméně dvakrát sál penis ústy. Sám si ho nejméně jednou nechal třít až do vyvrcholení. "Svého chování lituji, měl jsem ho jako syna," uvedl Janota.

Podle znalce je Janota nemocný a potřebuje ústavní léčbu. Bývalý kněz v závěrečné řeči roztřeseným hlasem přiznal vinu. "Ponesu ji až do konce života," uvedl. "Ochotně podstoupím všechno, co povede k mému vyléčeni," slíbil Janota a zavázal se k tomu, že se s chlapcem již nikdy nepokusí setkat.

Když mi to řekla kriminálka, úplně jsem se z toho sesypala.
matka chlapce

Třiačtyřicetiletého bývalého duchovního zatkli kriminalisté v rámci akce s krycím názvem "Flanďák" letos v lednu. "Vůbec nic jsem netušila. Když mi to řekla kriminálka, úplně jsem se z toho sesypala. Důvěřovali jsme mu, znali jsme se léta. Navštěvoval nás, kluka si pravidelně bral na výlety," řekla Právu už dříve chlapcova matka. [celá zpráva]

Exkaplana už jednou soud za podobný exces potrestal. V roce 2006 dostal za pohlavní zneužívání čtyřletou podmínku a měl dále nařízeno pravidelně docházet k sexuologovi. Soud mu ještě zakázal práci s dětmi, neboť v té době vyučoval náboženství na základní škole a jezdil na dětské letní tábory.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám