Hlavní obsah

Soud osvobodil manažery zkrachovalé kampeličky ČMDS

Právo, Aleš Honus

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ostrava

Krajský soud v Ostravě vynesl v úterý po šesti letech už druhý verdikt nad manažery zkrachovalé Českomoravské družstevní spořitelny (ČMDS), která byla v 90. letech jednou z největších kampeliček v zemi. Všech osm obžalovaných bylo zproštěno od obžaloby. Jde v pořadí už o druhý verdikt ve stejné kauze. Stejný soud v roce 2007 poslal šest z osmi manažerů v čele s bývalým šéfem kampeličky do vězení.

Foto: Profimedia.cz

Článek

Nejvyšší trest tehdy vyměřil jejímu bývalému šéfovi Petru Bezručovi, který dostal osm let nepodmíněně. Jeho bývalí kolegové tehdy dostali tresty pět až šest let. Ani nový verdikt, který padl po šesti letech po prvním rozsudku, není ještě pravomocný, protože státní zástupce se proti němu okamžitě odvolal.

Podle obžaloby, kterou nyní soud smetl ze stolu, připravili manažeři záložnu o částku přesahující 300 miliónů korun. Kauzou se ostravský soud zabýval znovu poté, co Vrchní soud v Olomouci první rozsudek zrušil a případ vrátil.

Podle nového verdiktu trestního senátu, který se opírá o závěry nových znaleckých posudků, nešlo o trestný čin. „V prvním bodě obžaloby šlo o chybná manažerská rozhodnutí a v bodě dvě šlo o neutrální akce, při které nedošlo ke způsobení škody,“ uvedl předseda senátu Miloslav Studnička. Státní zástupce Vít Koupil, který si podal odvolání, s tím ale nesouhlasí.

Českomoravské družstevní záložně svého času svěřilo své úspory přes 13 tisíc klientů. V roce 2000 však Úřad pro dohled nad družstevními záložnami pozastavil její činnost a ve stejném roce se záložna ocitla v konkurzu. Její klienti nakonec od zajišťovacího fondu dostali devadesát procent svých vkladů, celkem 1,2 miliardy korun.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám