Hlavní obsah

Horská služba zachraňovala v Beskydech rodinu z hlubokého sněhu

Právo, hon

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Trojanovice

Dva dospělé se třemi dětmi, kteří se při sestupu z beskydského vrcholu Radhošť do Trojanovic na Novojičínsku dostali do nepřístupného terénu a nemohli sami dále pokračovat, zachraňovala horská služba v sobotu odpoledne. Jedenáctiletá dívka a její 42letá matka utrpěly omrzliny nohou.

Článek

Přestože horská služba před víkendem varovala před pohybem ve volném terénu, dostali záchranáři v sobotu prostřednictvím tísňové linky výzvu k vyproštění pěti lidí.

„Do terénu vyrazily dvě skupiny záchranářů z Pusteven a další z Frýdlantu. Po nalezení postižených musel být proveden náročný transport zářezem jednoho z potoků v dané lokalitě, čímž došlo k dalšímu ohrožení nejen samotných postižených, ale i záchranářů, protože hrozily sesuvy sněhu v korytě potoka,“ popsal jeden z dispečerů náročný zásah.

Dívku s poraněnou a omrzlou nohou snesli záchranáři na cestu a poté jí odvezli pomocí saní a čtyřkolky k sanitce do Trojanovic. Další postižení byli do bezpečí postupně transportování na sněžných skútrech.

„Turisté tímto porušili varování horské služby před pohybem v terénu, který je v současných podmínkách velkým hazardem. V dané lokalitě se sněhová pokrývka pohybuje okolo 150 centimetrů. Celá akce byla ukončena ve 20 hodin a bylo do ní zapojeno 8 záchranářů,“ doplnil dispečer.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám