Hlavní obsah

Ostravský zubař Zháněl virem HIV zřejmě nikoho nenakazil

Právo, Aleš Honus

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ostrava

Známý ostravský zubař Jan Zháněl, který v lednu spáchal sebevraždu pravděpodobně kvůli tomu, že trpěl virem HIV, nejspíš nikoho nenakazil. Krajská hygienická stanice v Ostravě eviduje v posledních týdnech pouze dva nové výskyty tohoto onemocnění. Žádný z nemocných přitom nebyl ani sexuálním partnerem Zháněla, ani jeho pacientem.

Foto: Profimedia.cz

Článek

Informoval o tom mluvčí Krajské hygienické stanice v Ostravě Radim Mudra. „Toho času evidujeme dva případy nově zjištěné nákazy, a to u dvacetileté ženy a třicetiletého muže, který byl dlouhodobě sledován kvůli HIV pozitivitě své partnerky. Tyto dvě osoby zcela jistě nepřišly do kontaktu s vámi dotazovou osobou,“ uvedl Mudra na dotaz Práva.

To, že stomatolog Jan Zháněl skutečně onemocněl virem HIV, sice nebylo stoprocentně potvrzeno, podle dřívějších informací hygieniků je to ale velmi pravděpodobné s ohledem na selhání imunity, kterým Zháněl trpěl. Po jeho sebevraždě vyzvali hygienici Zhánělovy pacienty a sexuální partnery, kteří mají obavy, zda se nenakazili, aby se nechali vyšetřit.

Krajská hygienická stanice zatím nemá informace, že by některé z uskutečněných testů měly pozitivní výsledek.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám