Hlavní obsah

Plzeňským bezdomovcům se ze stanů do tepla charity nechce

Právo, Ivan Blažek

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Plzeň
Aktualizováno

Charita? Dejte pokoj, nám je teplo. To byla nejčastější odpověď nejotrlejších plzeňských bezdomovců na otázku, proč mrazivé noci tráví pod stanem či ve vybydlených ruinách a ne raději v teple azylového domu. V úterý večer je vyrazili kontrolovat strážníci spolu se starostou centrálního plzeňského obvodu Jiřím Strobachem (ODS). Podobnou akci uskutečnili vůbec poprvé.

Plzeňským bezdomovcům se ze stanů do tepla charity nechceVideo: Ivan Blažek, Právo

 
Článek

„V těchto arktických podmínkách začíná jít o život,“ uvedl na vysvětlenou Strobach. „Chceme jim nabídnout pomoc, vysvětlujeme, kde mohou získat chybějící doklady, kde najdou lékaře, kde mohou přespat v teple. Nabízíme jim i práci ve veřejné službě, kde si mohou něco přivydělat. A zároveň chceme zmapovat, kolik jich nyní venku přebývá,“ dodal starosta.

Třiačtyřicetiletý Josef je na ulici půl roku. Spolu s kamarádem obývá stan postavený v křovinách u řeky Radbuzy ve čtvrti Doudlevce. Možnost získat ztracené doklady ho zaujala, o jinou pomoc příliš nestojí. A o nocování v teple charity už vůbec ne.

Foto: Ivan Blažek, Právo

Plzeňští strážníci kontrolovali v úterý večer bezdomovce

„O tom neuvažujeme. Tamní režim nám nevyhovuje a slyšeli jsme o ní ledacos. Různé nemoci, broučci,“ řekl Právu Josef. Ve stanu je spokojený. „Máme spacáky, deky. A ve třech to zadýcháme, máme ještě psa. V pondělí jsme to měřili a měli jsme tam šestnáct stupňů,“ podotkl Josef. Na úřadě se ale kvůli „papírům“ zastaví. Tedy prý.

Hra o přežití

Podobně dopadají návštěvy u dalších bezdomovců. Údajně sedmdesátiletý Slovák Jiří se zmínkám o mraze jenom směje a hřeje si ruce nad ohněm plápolajícím v rezavém barelu. „Já neumrznu, už tady takhle bydlím pět let.“ Jiří charitu zkusil. „Marně. Slováky neberou.“

V celé Plzni je podle odhadů kolem 250 lidí bez přístřeší, z toho zhruba polovina se jich pohybuje právě na území centrálního obvodu. V azylovém domě charity jich denně nocuje kolem osmdesáti. Ostatní hrají noc co noc bojovou hru. O přežití.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám