Hlavní obsah

Přítelkyni spoutal a ubodal 11 ranami, odsedí si 13 let

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Brno

Za ubodání přítelkyně na Brněnsku si pachatel Jiří Hanák s konečnou platností odpyká 13 let ve vězení. Nejvyšší soud odmítl bez veřejného jednání Hanákovo dovolání. Potvrdil tak trest vyměřený Krajským soudem v Brně a Vrchním soudem v Olomouci. Hanák podle rozsudku ženu po hádce spoutal a zavraždil 11 ranami nožem.

Článek

V dovolání Hanák mimo jiné uvedl, že jej žena k činu vyprovokovala svými urážkami a posměšky. Nikdy v minulosti se k ní podle svých slov nechoval násilnicky a svůj čin není schopen pochopit. Vraždu si prý vůbec nepamatuje. Nejvyšší soud ale v usnesení odkázal na stanovisko znalkyně, podle níž zůstaly v době činu Hanákovy rozpoznávací i ovládací schopnosti plně zachovány.

"Obviněného ovládla potřeba ukončit své subjektivní trápení a zbavit se tlaku. Dal tak průchod frustracím s jasným vědomím, že poškozenou usmrtí," stojí v usnesení Nejvyššího soudu. Senát rozhodl před časem bez veřejného jednání, nyní usnesení zpřístupnil na internetu. Hanák má ještě teoretickou možnost podat ústavní stížnost. Zatím ji podle mluvčí Ústavního soudu Jany Pelcové nevyužil.

Hanák ženu podle rozsudku napadl předloni v říjnu v ložnici rodinného domku v Říčanech u Brna, kde spolu předtím měli pohlavní styk. Následovala hádka kvůli rozchodu, který žena navrhovala. Muž jí spoutal ruce za zády kovovými pouty, povalil ji na postel a ústa přelepil lepicí páskou. Potom demonstrativně rozřezal její oblečení. Nakonec jí zasadil 11 ran nožem do oblasti srdce. Jeho oběť na následky zranění hned zemřela.

Přiznal se

Hanák se k činu doznal, svého jednání lituje a při procesu rozhodně popíral to, že vraždu spáchal s rozmyslem. Při hádce oba partneři řešili finanční vypořádání, neboť muž investoval peníze do ženiny nemovitosti. Partnerka mu prý vyhrožovala, že pokud po ní bude vyžadovat peníze, udá jej na polici kvůli údajnému znásilnění. Prý také žádala, aby podepsal směnku na vysokou částku.

Muži hrozilo až 20 let vězení. Soudy však vyměřily trest u spodní hranice sazby, a to vzhledem k tomu, že Hanák nebyl dosud soudně trestán a svého činu litoval. Soužití s přítelkyní a celou událost líčil u krajského soudu se slzami v očích.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám