Hlavní obsah

Dopravní podnik zaplatí otci za smrt syna na přejezdu 600 tisíc

Právo, René Chvalina

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Hradec Králové
Aktualizováno

Královehradecký krajský soud v pátek rozhodl ve prospěch Josefa Pekárka, jehož sedmnáctiletý syn zemřel v roce 2003 při tragické srážce vlaku a autobusu hromadné dopravy v Březhradu u Hradce Králové.

Foto: Jaroslav Soukup, Novinky

Ilustrační foto

Článek

Dopravní podnik města Hradec Králové podle rozhodnutí soudu musí pozůstalému zaplatit 600 000 korun. Pekárek u soudu požadoval náhradu nemajetkové újmy milión korun. Dopravní podnik rozhodne o případném odvolání až na své valné hromadě.

Tragédie se stala v dubnu 2003, kdy se na železničním přejezdu v Březhradu srazil městský autobus s projíždějícím vlakem. Nehodu tehdy nepřežil řidič autobusu a další tři cestující. V době nehody nebyl železniční přejezd chráněn závorami. Ty byly na nebezpečném úseku instalovány až později. Vyšetřování nehody trvalo více než rok a dlouze se spekulovalo, zda bylo výstražné znamení v době nehody funkční.

Podle šetření policie v době nehody nebylo v provozu. Nicméně se nikdy nepodařilo zjistit, proč nefungovalo a kdo je za to zodpovědný. Konkrétní viník dopravní nehody nebyl také nikdy dohledán. Nehodě mohl podle závěrů policie zabránit řidič autobusu, který při srážce zahynul. České dráhy ani hradecký dopravní podnik se závěry policie nesouhlasily.

K ještě větší tragédii rodiny Josefa Pekárka nedošlo jen díky náhodě. Ve stejném autobuse totiž měla cestovat i jeho dcera, ale ta naštěstí v osudný den ráno zaspala.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám