Hlavní obsah

Za podstrčení falešných bankovek do pokladny KSČM dostala podmínku

Právo, Pavel Orholz

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

České Budějovice
Aktualizováno

S podmínečným dvouletým trestem s dvouletou zkušební lhůtou odcházela ve středu po druhé hodině od okresního soudu v Českých Budějovicích 21letá Lenka Kostihová, která na přelomu března a dubna podstrčila do pokladny jednoho z místních sdružení KSČM v Českých Budějovicích tři falešné tisícikoruny a jednu pětistovku.

Foto: Pavel Orholz, Právo

Lenka Kostihová před soudní síní plakala a svého činu litovala.

Článek

K pokladně se dostala, protože její dědeček je předsedou jedné z organizací strany v krajském městě a ona s ním žije ve stejném domě.

Podle obžaloby jí hrozil za padělání a pozměňování peněz až osmiletý trest. Dívka se, ale ke všemu přiznala a svého činu litovala. „Bylo to na konci března, nebo na začátku dubna. Byla jsem ve velké finanční tísni a bála jsem se dědovi říci o půjčku i přiznat dluhy. Večer, když usnul, vzala jsem si jeho klíče i ty od stranické pokladny.  Odtud jsem si pak vzala peníze,“ vypovídala před soudem Kostihová.

Vůbec by mě nenapadlo, že dědeček peníze z pokladny bude odevzdávat. Moc mě mrzí, že jsem mu ublížila.
obžalovaná

Pak nemohla usnout, a aby její dědeček nepoznal, že peníze z pokladny vzala, nakopírovala tři tisícovky a jednu pětistovku na domácí tiskárně a nahradila jimi zmíněné peníze.

„Opravdu jsem se poučila. Vůbec by mě nenapadlo, že dědeček peníze z pokladny bude odevzdávat. Moc mě mrzí, že jsem mu ublížila,“ plakala Kostihová, která také peníze hned následně svému dědovi vrátila.

Spolupracovala s policií

Na padělky přišel v dubnu předseda městského výboru KSČMČeských Budějovicích Ivan Nadberežný. „Když jsem peníze přebral od předsedy organizace, na první pohled jsem viděl, že jsou mezi bankovkami padělky. Dlouhá léta podnikám v tiskařině a tak jsem okamžitě poznal, že se čtyřmi bankovkami není něco v pořádku. Chyběl jim vodoznak a i papír byl na pohmat jiný,“ řekl Právu Nadberežný, který okamžitě zavolal policisty.

Podmíněný trest žádala nakonec pro dívku i státní zástupkyně a soudkyně Irena Tichá se k němu také přiklonila. „Dívka vedla doposud bezúhonný život, k činu se přiznala a také hned od začátku spolupracovala s policisty. Navíc také uhradila škodu,“ sdělila v odůvodnění rozsudku také Tichá. Rozsudek už nabyl právní moci a je v něm také to, že multifunkční zařízení, které dívka použila k padělání, propadne státu.

Reklama

Výběr článků

Načítám