Hlavní obsah

Soud rozplétá vraždu podnikatele, jehož tělo se našlo až po letech

Právo, Petr Marek

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ostrava

Kauzu vraždy podnikatele Miroslava Mlčocha (45) z Uničova, jehož tělo nalezla po téměř čtyřech letech slovenská policie letos v lednu zakopané v Žilině, začal ve středu projednávat senát olomoucké pobočky Krajského soudu (KS) v Ostravě.

Foto: Petr Marek, Právo

Petr Venský u krajského soudu v Olomouci

Článek

Obžalovaný je v ní Petr Venský (44) z Paseky, který se 22. ledna dostavil na policii v Olomouci, kde se přiznal, že se svým slovenským komplicem Miroslavem Hruškou (24) Mlčocha zavraždili na Slovensku a jeho tělo zakopali v areálu autobazaru u Žiliny, který provozovali.

Brutální čin podle obžaloby spáchali, aby Venský nemusel Mlčochovi splácet dluhy, které u něj měl v řádech miliónů. Hruška za to měl dostat luxusní automobil. Venský svého obchodního partnera nejprve vylákal na Slovensko. Tam jej v autobazaru Slovák napadl železnou tyčí a obžalovaný jej pak střelil do hlavy nelegálně drženou brokovnicí.

Vraždu prý neplánoval

Před KS se Venský k vraždě doznal, odmítl však, že by ji plánoval. „Neměl jsem k tomu důvod. Autobazar šlapal, dluhy jsem podle dohody splácel. Za všechno může Hruška, který u mě pracoval a já ho měl jako vlastního syna. Kdyby ho nebylo, nic by se nestalo. K odstranění Mlčocha mě nabádal hned několikrát. Já ho však nebral vážně. Myslel jsem, že si dělá srandu. Bohužel, nakonec to bylo jinak. Přišel jsem na to pozdě. Je mi to strašně líto,“ tvrdil Venský.

Zpanikařil jsem, vzal jsem brokovnici a jen jsem chtěl, aby to skončilo
Petr Venský

„V osudný den, a to ve chvíli, kdy jsme se chystali ze Slovenska, kam se mnou Mlčoch často jezdil zpátky domů, jsem při cestě k autu za sebou uslyšel ránu, tupý zvuk a výkřik. Když jsem se otočil, spatřil jsem Hrušku, jak Mlčocha mlátí tyčí a ten strašně křičí. Bylo to hrozné. Nevěděl jsem, co dělat. Mlčoch křičel a křičel, bojoval o život. Zpanikařil jsem, vzal jsem brokovnici a jen jsem chtěl, aby to skončilo. Vystřelil jsem proto do míst, kde zápasili, a věděl jsem, že jsem Mlčocha zasáhl do hlavy. O tom, co bude dál, jsem v ten moment neměl představu,“ pokračoval Venský s tím, že tělo později zakopal Hruška a to v době, kdy on sám pobýval v Česku. „To místo mi po návratu na Slovensko ukázal,“ dodal obžalovaný.

Chtěl se přiznat hned

K vraždě, jak dále vypověděl, se chtěl původně přiznat ihned. Kvůli nejmenšímu synovi, prý z obav o jeho výchovu, to však neudělal. „Jenže Hruška po vraždě neskutečně otočil. Choval se, jakoby autobazar patřil jemu. Dělal si tam, co chtěl. Kradl třeba i peníze a mě všude špinil. Chtěl mě z firmy prostě dostat a zbavit se mě. Několikrát mi hrozil i smrtí. Měl jsem strach o vlastní život a tak jsem se přiznal,“ vysvětlil Venský.

Případem se soud bude zabývat také ve čtvrtek, kdy by mohl padnout i rozsudek. Venskému hrozí až 15 let vězení, zatímco Hruškovi na Slovensku 20 až 25 roků nebo doživotí. Rozdíl je dán různými právními normami platnými v obou zemích v době, kdy k vraždě došlo.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám