Hlavní obsah

Na břeclavskou radnici útočil odpadkovým košem i kamením

Právo, miv

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Břeclav

Zlá břeclavská radnice mu prý dluží peníze. Proto se třicetiletý Erik S. opakovaně vydal, aby nebohou budovu městského úřadu řádně ztrestal. A vytrestat chtěl i ty, kdo o jeho finančních nesrovnalostech neměli sebemenší tušení, natož aby byli viníky.

Foto: Jaroslav Soukup, Novinky

Ilustrační foto

Článek

První útok si muž připsal na konto 1. listopadu, kdy kolem dvacáté hodiny tehdy neznámý pachatel vynesl po schodišti ke dveřím do budovy těžký keramický koš a chtěl jej prohodit skleněnou výplní. Zničil koš i prosklené dveře, bezpečnostní fólie je ale udržela pohromadě.

Tehdy ještě mladý muž zmizel pronásledujícímu vrátnému v noční tmě, zůstala po něm jen škoda za několik desítek tisíc korun. Anonymita mu vydržela jen do následujícího dne, kdy policisté Erika S. zadrželi, a k činu se přiznal.

“Jako důvod uvedl, že mu úřad dluží větší finanční obnos. I když by se mohlo zdát, že případ skončil přiznáním, opak je pravdou. V sobotu policisté opět přijali oznámení, že je budova městského úřadu poškozena. Několik rozbitých skleněných výplní oken znamenalo škodu ve výši deset tisíc korun. Z tohoto důvodu se v rámci výkonu služby začaly hlídky státní i městské policie zaměřovat na kontrolu této budovy,” uvedla mluvčí břeclavské policie Kamila Haraštová.

V neděli odpoledne opět létalo do oken radnice kamení. Strážníci, kteří hlídkovali poblíž, tentokrát pachatele chytili při činu. Na služebně se přiznal i k sobotnímu útoku a po dohodě se státní zástupkyní skončil v cele předběžného zadržení. Soud o jeho dalším osudu rozhodne nejpozději ve středu.

Zaútočil i na budovu soudu

“Dnes soudce převzal jeho spis. Nebyla to jen radnice, na kterou zaútočil, přiznal se i k rozbití oken na budově okresního soudu. A protože stačil vyhrožovat likvidací i zaměstnancům úřadu a hrozil jeho vypálením, je podezřelý i ze spáchání trestného činu výtržnictví a trestného činu proti skupině obyvatel a jednotlivci,” dodala mluvčí.

Podle zjištění Práva měly finanční nesrovnalosti mezi městem a mužem vzniknout v době, kdy radnici vedl Dymo Piškula (SNK ED). Jak uvedl tajemník břeclavské radnice Zdeněk Opálka, město mu nic nedluží.

“V minulosti útočník pouze přijal dohodu o vyrovnání s městem v řádu několika tisíc korun, v současnosti jsou tedy veškeré závazky vyrovnány,” dodal Opálka. Pokud agresor neskončí ve vazbě, bude vedení radnice iniciovat zvýšená bezpečnostní opatření. Například na jednání zastupitelstva bude dohlížet ozbrojený strážník.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám